Intresseområden sparade.
Artikel | Fästingar

Fästingar: Så smittar TBE och det här är symtomen

TBE sprids via fästingar och överförs direkt vid fästingbettet. Alla fästingar bär inte på viruset, men det allra bästa sättet att skydda sig är att vaccinera sig mot TBE. Här kan du läsa mer om hur TBE smittar och vilka symtom infektionen ger.


Publicerad den: 2019-03-05
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

TBE (Tick Borne Encephalitis) är en virussjukdom som kan orsaka inflammation i hjärnan eller/och hjärnhinnorna. Vi människor kan bli smittade av viruset om vi blir bitna av en fästing. TBE-viruset finns i fästingens spottkörtlar kan därför överföras snabbt efter att fästingen börjat suga blod.

Virus kan även spridas via opastöriserade mjölkprodukter, från till exempel får och getter, men några sådana fall har inte rapporterats i Sverige.

Förekomsten av fästingar beror på temperaturen

Fästingsäsongen i Sverige brukar räknas från april till november, men fästingar är aktiva när temperaturen håller sig över +4–5 ºC i några dagar, förekomsten av fästingar beror alltså bland annat på vårvädret. Flest insjuknar dock under högsommaren, då fler exponeras för fästingar.

Under den senaste tioårsperioden har antalet TBE-fall ökat, vilket tros bero på klimatförändringar som gynnar fästingarna och även till djur som är vanliga fästingbärare, såsom rådjur.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Symtom på TBE

Typiskt för TBE är att det finns två faser av insjuknande.

Det tar cirka sju till tio dagar, ibland upp till en månad, från att man har smittats till att sjukdomen bryter ut. De första symtomen är då:

 • Huvudvärk
 •  Muskelvärk
 • Trötthet
 • Feber
Annons
Annons


Dessa symtom håller i sig i några dagar och upp till en vecka. Efter denna sjukdomsfas blir många helt återställda och infektionen läker ut av sig självt. Men hos andra sprids viruset vidare till hjärnan. Efter ungefär en vecka kommer då nya symtom som:

 • Svår huvudvärk
 • Hög feber
 • Yrsel
 • Ljud- och ljuskänslighet

Man kan också drabbas av talrubbningar, koncentrations- och minnesstörningar samt rörelsesvårigheter. Hos en av tio av TBE-fallen förekommer förlamningar.

Vaccin mot TBE

Man kan vaccinera sig mot TBE och det kan man göra på sin vårdcentral eller på en vaccinationscentral. Läs mer här om hur många sprutor du måste ta mot TBE och om när du behöver ”fylla på” med en ny dos.

För att förhindra fästingbett kan du också klä dig i stövlar och långbyxor. Går du i högt gräs eller i områden med mycket buskar kan du stoppa byxorna innanför strumporna för att hindra fästingarna från att komma in till huden. Mörka kläder drar dessutom till sig färre fästingar än ljusa kläder.

  Källor

 • Folkhälsomyndigheten - https://www.folkhalsomyndigheten.se/sok/?q=f%C3%A4stingar&so=date_Descending#content-primary

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu