Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Fästingar

Barn lika hårt drabbade av tbe som vuxna

Länge trodde man att barn som drabbades av fästingsmittan tbe var mer förskonade från bestående besvär från sin tbe än vuxna. Men senare forskning har pekat på att barn lika ofta som vuxna får långvariga minnesproblem, huvudvärk och koncentrationssvårigheter efter tbe.
Annons

För bara några år sedan ansågs allmänt att fästingsjukdomen tbe inte gav några bestående besvär hos barn, till skillnad från hos vuxna som kan få dras med livslånga besvär efter tbe. Dessutom drabbas bara ett fåtal barn varje år (i Stockholms län fick 78 barn tbe mellan åren 1995 och 2014). Sammantaget ansågs det därför onödigt att vaccinera barn mot tbe under sju år. Men med ny forskning har tidigare antaganden kastats omkull.

– Visst, barn blir oftast inte lika sjuka av tbe som vuxna och det är ovanligare att de dör av sjukdomen – men de får i lika stor utsträckning som vuxna bestående besvär, säger professor Lars Lindquist, som jobbar på infektionskliniken på Karolinska universitetssjukhuset.

Tbe-smittade barn presterar sämre i IQ-test

De besvär som Lars Lindquist talar om kan till exempel vara svårigheter att minnas saker och ting, bristande koncentration, irritabilitet, trötthet och huvudvärk. IQ-tester har visat att barn som haft tbe underpresterar i jämförelse med friska barn och att särskilt deras arbetsminne är sämre. Arbetsminnet är viktigt för såväl språkinlärning och läsförmåga som logiskt tänkande. Studierna visar också att även barn som drabbats av lättare former av sjukdomen löper samma risk för att få långvariga kognitiva problem som barn med svåra fall av tbe.

Annons
Annons

Tbe-vaccin rekommenderas från ett års ålder

De nya rönen gjorde att dåvarande Smittskyddsinstitutet (numera Folkhälsomyndigheten) valde att sänka åldersgränsen i sina vaccinråd. Idag rekommenderas tbe-vaccination till barn som bor i riskområden från ett års ålder. Vaccinationen ingår dock inte i det allmänna vaccinationsprogrammet utan måste bekostas på egen hand. Eftersom tbe-vaccinet ges i tre doser inom loppet av maximalt ett år och sedan behöver fyllas på med jämna mellanrum kan det bli en stor slant för barnfamiljen. Men Lars Lindquist tycker inte att man behöver fundera särskilt länge över beslutet.

– Tbe är en besvärlig sjukdom och det gör det värt att vaccinera sitt barn. Rädslan för tbe är stor men den är berättigad, säger han.

Läs mer om fästingsjukdomen tbe här » 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons