Fakta | Hud & hår

Perioral dermatit


Uppdaterad den: 2017-07-19
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är perioral dermatit?

Perioral dermatit är en hudsjukdom som är nära besläktad med rosacea. Den uppträder i form av rodnad hud, utslag och akneliknande små knölar kring munnen, näsborrarna, ögonen och ibland även ut på kinderna.

Perioral dermatit är vanligast hos unga kvinnor. Antalet nya fall per år är cirka 0,5–1 % av befolkningen. Det verkar som om förekomsten bland män ökar, vilket kan ha samband med mäns ökande användning av kosmetiska preparat.

Orsak

Man vet inte vad som orsakar sjukdomen. Tillståndet förvärras ofta vid användning av kortisonsalva och kortisonkrämer. Ganska många har använt kortison innan diagnosen ställs, och kortison anses därför vara en bidragande orsak till utslaget.

Andra faktorer som misstänks kunna orsaka perioral dermatit är överdriven tvätt, överanvändning av feta krämer eller kosmetika, starka hudvårdsprodukter, hormonella faktorer (rubbning i talgkörtlarna), tandkräm, solljus, värme och vind.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område
Annons
Annons

Behandling

Vid lindriga symtom kan man prova att använda en kräm eller gel med metronidazol, azelainsyra eller pimecrolimus. Annars används antibiotika i tablettform i en till tre månader, ibland i kombination med kräm eller gel.

Det är viktigt att sluta med kortisonsalva om man använder det. Även om kortisonsalva ofta är en bidragande orsak till utslaget, finns det risk att utslaget blossar upp när man slutar med kortisonsalva. För att undvika sådan uppblossning kan man successivt trappa ner användandet. Under behandlingsperioden bör man låta huden vila och vara försiktig med feta hudprodukter, kosmetika, rengörings- och fuktighetskrämer. Sol kan också göra utslagen värre.

Prognos

Perioral dermatit är en ofarlig sjukdom med god prognos som med behandling vanligtvis läker ut efter några veckor. Det finns dock en viss risk för återfall, speciellt om man inte undviker de orsaker som utlöser sjukdomen.

Annons
Annons

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »