Blöjutslag


Uppdaterad den: 2013-01-25
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare i allmänmedicin och medicine doktor, medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är blöjutslag?

Utslagen är mest synliga i områden som är i kontakt med blöjan

Blöjdermatit är en inflammation i huden i blöjregionen. En sådan inflammation är i regel en reaktion på kontakt med irriterande ämnen. Det kan också uppstå en infektion i den irriterade huden. Blöjdermatit förekommer först och främst hos blöjbarn, men inflammationen kan även uppstå hos vuxna personer som använder blöjor.

Röda, fläckvisa förändringar med glatt, blank yta är typiska symtom för detta tillstånd. Utslag som beror på blöjanvändning finns där huden är i kontakt med blöjan. Om utslagen dessutom breder ut sig in i hudvecken är det vanligen ett tecken på att utslagen har blivit infekterade. Svamp (jästsvampen candida albicans) eller bakterier kan orsaka en sådan inflammation.

Hälften av alla spädbarn får periodvisa problem med huden i blöjregionen och hos 5 % syns en uttalad inflammation i huden. En del av dessa barn har troligtvis ett medfött anlag för eksem. 20–30 % av alla patienter med urinläckage får hudirritation.

Annons
Annons

Orsak

Blöjeksem med svamp. Utslag i de hudområden som är i kontakt med blöjan.

Personer som använder blöjor är i stort behov av rengöring, vilket kan leda till en överdriven förbrukning av tvål. Vid användning av täta blöjor spjälkar bakterier urinämne till ammoniak. Det leder till ett högt pH och resulterar i att hudens yttre lager löses upp. Konstant fuktig eller våt hud löses lättare upp och det leder till ökad risk för svampinfektion. Svampen Candida finns i avföringen hos en tredjedel av alla spädbarn.

Flera omständigheter kan öka risken för blöjdermatit:

  • Frekvent, lös avföring.
  • Otillräcklig tvätt av sätesregionen.
  • Konstant fuktighet under täta blöjor.
  • Underliggande hudsjukdom som psoriasis eller eksem.
  • Studier har inte kunnat påvisa att det föreligger någon skillnad mellan användning av tygblöjor och vanliga blöjor.

Behandling

När det är nödvändigt att använda blöjor måste dessa bytas ofta för att hålla huden torr och avföring måste avlägsnas omgående.

Annons
Annons

Undvik basisk tvål (högt pH). När det inte räcker att rengöra med vatten bör ett oljebaserat rengöringsmedel användas. Efter rengöring är en vattenavvisande salva/barriärkräm, till exempel zink- eller silikonsalva, det bästa alternativet. Zink hämmar produktionen av ammoniak och förutom att salvan har en barriärfunktion främjar den också sårläkningen.

Läkemedelsbehandling:

  • Inflammation kan dämpas med en svag kortisonsalva som eventuellt har tillsatts med ett antiseptiskt medel som dödar både bakterier och svamp. Den typen av salva bör inte användas mer än en vecka i taget.
  • Vätskande eksem kan till en början behandlas med desinficerande kaliumpermanganatlösning (dödar bakterier men verkar också uttorkande).
  • Komplicerande svampinfektion bör behandlas lokalt med antimykotisk salva.

Annons
Annons
Annons