Vad är psoriasis?
Psoriasis är en vanlig, inflammatorisk hudsjukdom som drabbar 3% av Sveriges befolkning. Psoriasis drabbar lika ofta män som kvinnor. Det är en kronisk sjukdom, som ofta går i så kallade skov med perioder av utläkning omväxlande med perioder av hudbesvär.
Det finns en ärftlig komponent. Psoriasis smittar inte och beror inte på dåligt leverne. Psoriasis finns inte beskrivet hos djur, vilket försvårar för forskningen kring sjukdomen och utprovningen av nya läkemedel.
Psoriasis bryter ut i tonåren
Det är vanligt att den börjar i tonåren efter en halsfluss, men man kan insjukna vid vilken ålder som helst. Det är ovanligt att barn drabbas, men det förekommer. Ju äldre man blir, desto vanligare är det med psoriasis, och man räknar med att 5 % av personer över 65 år i Sverige har psoriasis.
Hudbesvären består vanligen av ett fåtal fläckar på kroppen, där huden är röd, torr, förtjockad och fjällande med en skarp gräns mot omgivande frisk hud. Klåda förekommer. Man räknar med att 70 % av psoriatiker har en lindrig sjukdom. Vanliga ställen på kroppen att drabbas av psoriasis är i hårbotten, på armbågar och på knän.
Behandling av psoriasis
Den vanligaste behandlingen är att använda en medicinsk kräm eller salva lokalt på fläckarna (vanligen stark kortison eller ett D-vitaminpreparat).
Vid mer utbredda besvär kan man komplettera krämen/salvan med ljusbehandling med UVB (ultraviolett ljus typ B, kortvågigt UV-ljus). För svårare sjukdom ges ofta s.k. systembehandling, vilket innebär tablettbehandling mot sjukdomen. Nya läkemedel har registrerats, de som kallas för biologiska läkemedel.
Till sjukdomen kan det förekomma varierande grad av ledbesvär, som oftast är lindriga. Man räknar med att 30-40 % av psoriatikerna har vissa ledbesvär och dessa benämns ofta under samlingsnamnet psoriasisartrit (Pso-A).
Är du sjukvårdspersonal? Läs mer om psoriasis på NetdoktorPro |
-
Helveteseld (bältros)
Bältros är ett smärtsamt utslag som orsakas av varicella-zostervirus, som även orsakar vattkoppor. Bältros uppträder när ett vattkoppsvirus återaktiveras, oftast många år efter den ursprungliga vattkoppsinfektionen.
-
Svettas du extremt mycket? Då kan det vara hyperhidros
Att svettas är naturligt, men om man svettas extrema mycket kan det ha en negativt påverkan på livskvaliteten. Överdriven svettning kallas även hypeperhidros, och en åkomma som kan påverka den drabbade både psykiskt och fysiskt.
-
Överdriven svettning (hyperhidros)
Att svettas är kroppens sätt att kyla ner sig och hålla rätt kroppstemperatur. Men vissa kan svettas så mycket att det påverkar vardagslivet, vilket benämns överdriven svettning eller hyperhidros.
2 Kommentarer -
Bilder på olika hudutslag och prickar hos barn
Det är inte ovanligt att barn någon gång får prickar, kliande utslag eller eksem. Här har vi samlat sju bilder på några vanliga hudproblem och utslag som barn kan drabbas av. Klicka på de blå länkarna för att läsa mer om utslagen/hudåkomman.
2 Kommentarer -
Överläkaren: Risken för felbehandling minskar med fast läkare
Patienter som drabbas av sjukdomar där flera olika vårdnivåer och specialiteter är inblandade upplever ofta stor frustration. För patienter med psoriasis blir det tydligt hur dagens vårdorganisation inte lyckas möta patienternas behov.
1 Kommentarer
-
Bilder på hudsjukdomar och hudåkommor
Här har Netdoktor samlat ett antal bilder på olika hudsjukdomar och hudåkommor. Du kan ta del av basinformation om sjukdomarna under respektive bild men om du vill veta mer så är det bara att du klickar dig vidare till våra faktablad där du får veta mer om symtom, hur läkare ställer diagnos, behandling och annan nyttig information. Alla faktabladen är skrivna av våra medicinska experter.
17 Kommentarer -
8 frågor om soleksem – experten svarar
Är huden röd och kliar efter att du har varit i solen? Då har du förmodligen fått soleksem. Här svarar Eva Eken, hudläkaren och specialist i dermatologi åtta vanliga frågor som rör soleksem.
2 Kommentarer -
Så använder du solskydd på rätt sätt
De flesta vet att man ska skydda sig mot solen, men det kan vara lite klurigt att veta hur man ska tänka kring alla solskydd och solkrämer som finns att välja mellan. Här hjälper Eva Eken, hudläkaren och specialist i dermatologi, oss att räta ut några frågetecken.
2 Kommentarer