Fråga doktorn

Fråga   Hud & hår

Fråga: Behandlingar av pso

Jag fick pso när jag var 5 år, är idag 43. Tål inte sol, men tål puva. Har nog provat alla salvor som finns, inget hjälpte. Då kom de fram till puvan och det skulle jag få prova när jag var 11 år, men då satte de en åldersgräns på 16, så det var bara att vänta och smörja vidare. Tjärsalva gjorde bara allt sämre. Jag fick sola puva när jag fyllt 16. Solat på pso´s anläggningar också, men det hjälpte inte. Vilken dröm det var när puvan hjälpte mig. Allt försvann och jag blev tom brun, vilket var ovanligt, eftersom jag aldrig kunde vara i solen annars. Mådde lite illa av tabletterna bara, med det stod jag absolut ut med. Men plötsligt så fick jag inte sola mer. Då hade jag solat varje vår i ca 10 års tid och nu hade de satt en livs max dos och den hade jag passerat för länge sen. Det var hemskt att inte få sola mer. Så här efteråt kan jag ju tycka att de var lite för givmilda, även om jag hade lite eksem, så fick jag sola. Det hade varit bättre om de varit mer återhållsamma så hade jag kunnat få sola längre. Jag var ju avundsjuk på de som tålde sol och som blev bra i solen, för de kunde ju sola bort sina eksem när de ville och åka utomland och ha de bra. På vintern är de ju sämst, men det spelar ju ingen roll, för då har man ju kläder på, tyckte jag. Men nu har jag även provat methatextrate i mer än en omgång och jag tycker inte det hjälper mig. Jag har tiggt om att få prova något av den nya biologiska medicinerna och klippt ut ur tidningar när jag hittat och visat min hudläkare att det faktiskt finns sådana läkemedel för mig som inte har enl honom, svår psoriasis, utan måttlig psoriasis. I mina ögon så är den svår, men jag vet att det finns mycket värre ju, men måttlig är den absolut. Jag vet att medicinen är dyr, men vaddå, den finns ju, skall man då inte få prova, när man provat allt annat, vad är det för storbrorfasoner? Jag betalar skatt som alla andra. Jag tycker att jag har rätt att få prova det som faktiskt är framforskat till min sjukdom. De kan väl inte undanhålla sådant. Är lite besviken faktiskt. Visst är det väl så att jag skulle kunna få prova en sådan behandlig? Jag har plackpsoriasis över nästan hela kroppen, mycket på benen och en del på armarna, även på bröstet. Ibland kliar de på benen så att jag kliar hål, och på sommaren skall vi inte prata om, då forsar det, även om jag inte är i solen, bara av värmen. Nu blev det kanske lite mycket gnäll också, men jag har väntat i många år på bättre behandlingar och när de kommer så får man nej, för dyrt. Är det så? Måste man ha Max psoriasis för att få prova dessa?

Svar:

Vilken svår fråga att svara på. Allt handlar om vilka riktlinjer som Ditt landsting accepterat utifrån rekommendationer från hudläkare. Visst
önskar man att alla skulle få möjlighet att behandlas med biologiska läkemedel men det är en fråga om kostnad. Gå med i patientföreningen och var med och påverka läkemedelsföretagen att sänka priset på läkemedlet och landstinget att skjuta till mer pengar.


Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
Är avokado bra att äta vid psoriasis?

6 timmar sen

av Enikö Sonkoly

Varför är salta bad bra vid psoriasis?

9 timmar sen

av Enikö Sonkoly

Psoriasis i hårbotten

8 timmar sen

av Enikö Sonkoly

Småprickig psoriasis + ulcerös colit + ev. Psoriasisartrit

8 timmar sen

av Enikö Sonkoly

Har jag rätt till samma behandling i Sverige?

5 timmar sen

av Enikö Sonkoly

Tarmflora, probiotika och psoriasis

8 timmar sen

av Enikö Sonkoly

Psoriasis: Smörjer ett ställe, blommor upp på nya

7 timmar sen

av Enikö Sonkoly

Kost och psoriasis

7 timmar sen

av Enikö Sonkoly

Trötthet och psoriasis

2020-03-30 | 20:48

av Enikö Sonkoly

Hjälper utvärtes behandling

2020-03-30 | 19:47

av Enikö Sonkoly

Bästa salva/lösning mot plackpsoriasis

2020-03-30 | 18:23

av Enikö Sonkoly

Alternativ medicin som ger bättre effekt?

2020-03-30 | 16:51

av Enikö Sonkoly

UVB - finns det annan ljusbehandling?

2020-03-30 | 16:52

av Enikö Sonkoly

UVB-behandling för psoriasis och risk för hudcancer som malignt melanom?

2020-03-30 | 13:43

av Enikö Sonkoly

Psoriasisartriten

2020-03-30 | 12:40

av Enikö Sonkoly


Annons
Annons
Annons