Forum Psoriasis


Röd hy+flushing - intoleranser, allergier, mag-/tarmproblem?

Hej! Jag är 22 år gammal och har sedan snart tre år tillbaka lidit av rött ansikte (expanderade blodkärl) med episoder av kraftig flushing. Första gången jag upplevde detta var efter jag ätit kladdkakesmet; mitt ansikte blossade upp kraftigt och blev extremt rött och varmt samtidigt som jag blev otroligt trött och matt. Detta gick ner efter någon timme och dagen efter var jag återigen mitt bleka jag tills dess att jag gick till gymmet på eftermiddagen och upplevde återigen samma sak. Sedan dess har jag haft problem med detta dagligen och det påverkar min vardag och sociala liv kraftigt. Läkare och dermatolog har konstaterat att det inte är rosacea eller övriga hudsjukdomar utan ser snarare ut som jag reagerar på något jag inte tål samt har hög histaminfrisättning. Har fått flera blodprov tagna som inte visat så mycket mer än järnbrist och något nedsatta daosin-nivåer, dock inte tillräckligt för att få diagnosen histaminintolerant, men inte lyckats få någon remiss till allergist eller gastroskopi trots att jag tror mina symtom är allergi- eller mag/tarmrelaterade.
Jag har haft ätstörningar i ca 7-8 år och när detta först bröt ut en kväll från ingenstans så hade jag haft en tvåmånaders-period av mycket hetsätning och fingrar i halsen efter ungefär sex månader som "frisk". Är nu i stort sett helt spyfri med vissa få återfall men de närmsta två åren efter detta bröt ut fortsatte de dåliga ovanorna pga ångesten kring mitt röda ansikte vilket även ledde till att jag isolerade mig och "tröståt" + spydde. Kan det ha blivit skador eller obalanser i magen och tarmfloran pga detta? Jag har noterat att jag reagerar extra mycket på histaminrik mat (ostar, korv, skinka, skaldjur, kakao, kanel, torkad frukt, nötter), tillsatsämnen och halvfabrikat (främst aspartam - coca cola zero, tuggummi, halstabletter m.m triggar alltid igång en flush direkt), socker och livsmedel som korsreagerar med pollen, exempelvis äpplen, råa morötter, honung, selleri m.m. Försöker givetvis undvika allt detta men är som att jag reagerar på precis allt jag stoppar i mig. Värme, fysisk ansträngning, känslor och vanliga faktorer som skulle utlösa viss rodnad triggar flushingen, men allt detta kan jag oftast utsätta mig för på morgonen innan frukost utan att ansiktet blir extremt rött och jag blir varm/matt och jag får blodtrycksfall. Direkt efter frukost, oavsett vad jag äter, kan jag se hur ansiktet blir mer rosa vilket sedan håller i sig hela dagen och då räcker det med att jag stöter lätt med handen mot kinden eller hakan för att det ska bli en röd fläck där jag tagit. Ibland krävs ingen trigger alls utan ansiktet kan få en flush av sig själv, oftast går det ner ganska fort men ansiktet håller sig fortsatt rosalätt och jag ser hur blodkärlen är expanderade (vilket den alltså inte är innan matintag för att förtydliga, och blir mer utav vissa livsmedel än andra).
Läkaren menade till slut på att det måste vara psykologiskt då han inte fann någonting på prover och jag fick gå i KBT vilket inte hjälpte mig alls. Jag däremot är helt övertygad om att det inte är psykologiskt, visst kan stress/ångest/känslor trigga en flush när blodkärlen är expanderade men det råder ingen tvivel om att det är något annat som inte står rätt till och är grunden till problemet. Dessutom är flushing av psykologiska skäl ofta kombinerat med svett och varma vallningar, jag lider av s.k "dry flushing" och svettas alltså inte vilket ska vara typiskt för hudreaktioner vid intoleranser och allergier. Jag är även extremt trött, ofta ont i leder samt domningar i händer och fötter, irriterade och röda ögon, koncentrationssvårigheter, illamående, förstoppad och ont i magen. Funderar på om det kan röra sig om någon tarminflammation, leaky gut/läckande tarm, hormonell obalans, brist på något enzym eller att jag helt enkelt utsätter mig för något jag inte tål? Även läst om carcionider och tarmcancer, men bör inte läkaren ha hittat det isåfall eller krävs gastro- och rektoskopi?
Tacksam för all hjälp, svar och tips från personer med liknande symtom eller erfarenheter. Nu när jag har levt med det i tre års tid börjar det bli outhärdligt.
Tack!

Hur har det gått?
Det du skriver är det jag just nu går igenom och jag tror precis som du att det är magrelaterat. Men inget funkar!

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons