Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Psoriasis

Många med psoriasis känner sig stigmatiserade

Annons

Personer som lider av psoriasis och psoriasisartrit upplever sig ofta stigmatiserade av omgivningen, ett problem som sällan tas på allvar av sjukvården. Men eftersom psykosociala problem och stress har visat sig kunna förvärra sjukdomssymtomen är det här ett verkligt problem som måste hanteras bättre, anser Sylvia van Beugen, forskare vid universitetet i holländska Leiden. 

– Många patienter upplever att folk stirrar eller kommenterar deras utseende. De upplever att folk runt omkring dem blir äcklade och att många tror att sjukdomen smittar, säger hon.

Hennes senaste studie visar att mellan 70 och 90 procent av patienterna med kroniska hudsjukdomar upplever sig stigmatiserade. När psoriasispatienter fick titta på bilder med ansikten som visade olika känslor, bland annat äckel, ville de också i högre utsträckning än friska personer undvika dessa negativa bilder.

Annons
Annons

– Den här stigmatiseringen påverkar ens sociala och personliga liv på ett negativt sätt, säger Sylvia van Beugen.

I ett samhälle med begränsade läkarresurser tror hon att kognitiv beteendeterapi (KBT) över nätet kan vara en lösning för att få patienterna att må bättre.

Samtidigt…

… pågick en konstutställning under kongressen.  Olika konstnärer har fått träffa patienter med psoriasis eller psoriasisartrit för att sedan med hjälp av färg, kamera eller lera gestalta deras upplevelse av sjukdomen. En tavla (konstnär: Teoh Kai Suan) visar en person som hukar under trycket av stirrande ögon. Patienten bakom tavlan har också fått beskriva den:

Annons
Annons

”Deras blickar gör ont, min hud och min kropp gör ont – det är så smärtsamt. Jag lever i en ensam och mörk värld.”

En annan patient känner sig som en främling inför sig själv i tavlan Sentires (konstnär: Gustavo Arroyo):

”Oförmögen att känna igen mitt eget utseende, som en gång var vackert, i spegeln. Smärta och skam ligger
som en skugga över mig när jag inser att de där otäcka fingrarna och tårna faktiskt är mina.”

Ulla Lindqvist är reumatolog vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Hon menar att utställningen visualiserar diagnosen och sjukdomens effekt på patienterna.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

– Många verk återspeglar smärtan och att man döljer sig, vilket är vardagen för många av mina patienter, säger hon i ett pressmeddelande från utställningens arrangör, läkemedelsbolaget Abbvie.

Vill du läsa mer från världskongressen om psoriasis och psoriasisartrit? Klicka här.

Vill du testa dina kunskaper om psoriasis och lära dig mer? Klicka här för att komma till PsoriasisKoll.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.