Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Psoriasis

Underdiagnosticering av psoriasisartrit

Annons

Sommaren 2015 anordnades den fjärde världskongressen om psoriasis och psoriasisartrit, och världens ledande forskare samlades i Stockholm. Flera talare tog upp det stora problemet med underdiagnosticering bland patienter med psoriasisartrit, en diagnos som verkar vara vanligare än vad man tidigare trott.

– Olika studier har tidigare visat att psoriasisartrit finns hos mellan 7 och 26 procent av alla patienter med psoriasis. Men en färsk studie som gjorts på olika hudkliniker visar att artrit kan vara ännu mer utbrett; att så många som tre av tio psoriasispatienter även har ledbesvär, säger Björn Gudbjörnsson, professor vid Landspitali i Reykjavik.

Patienter saknar kännedom om behandlingar

Hela 41 procent av artritpatienterna i studien hade inte fått diagnosen psoriasisartrit. Och okunskapen kring psoriasisartrit är stor bland läkarkåren, intygar Wolf-Henning Boehncke från Genève. Han berättar om den såkallade MAPP-studien (Multinational Assessment of Psoriasis and Psoriasis Arthritis) som visade att sex av tio patienter med psoriasisartrit inte fick någon behandling alls för sin ledsjukdom, samt att hälften av patienterna med psoriasis inte hade träffat någon läkare för sin sjukdom under det senaste året.

Annons
Annons

– Och varför går de inte till doktorn? Jo, studien visar att var tredje patient inte tror att deras läkare kan hjälpa dem.

Wolf-Henning Boehncke menar att detta tyder på att patienterna inte känner till vilka behandlingsalternativ som finns och han är kritisk till att en majoritet inte får tillgång till moderna biologiska läkemedel.

Men utvecklingen är trots allt på rätt väg, tycker Björn Gudbjörnsson, och visar statistik över hur många vetenskapliga artiklar som publicerats om psoriasisartrit. Visserligen är det fortfarande bara en bråkdel i jämförelse med antalet studier om exempelvis reumatism, men det är en snabbt stigande kurva.

– Kunskapen om psoriasisartrit växer oerhört snabbt och bara de senaste åren har det kommit många nya studier, säger han. 

Annons
Annons

Vill du läsa mer från världskongressen om psoriasis och psoriasisartrit? Klicka här.

Vill du testa dina kunskaper om psoriasis och lära dig mer? Klicka här för att komma till PsoriasisKoll.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.