Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Att leva med psoriasis som barn


Publicerad den: 2010-06-15

Annons

– Jag kommer ihåg att jag tyckte det såg illa ut att hon var så röd vid underlivet och i ljumskarna så jag misstänkte ganska snabbt att det rörde sig om blöjeksem. Jag och min man gjorde en extra insats och gjorde allt för att hålla henne torr genom att byta blöja väldigt ofta och använde mjukgörande och skyddande kräm, berättar Marianne Larsson för Netdoktor.

När dottern Linnea blev lite äldre och började kunna gå och leka fick hon symtom som föräldrarna kopplade till eksem. 
– När hon var omkring fem sex år så upptäckte vi att hon hade tjockt och rött fjällande skinn på knäna. Vi trodde till en början att det rörde sig om eksem men eftersom vi ändå inte kändes oss helt säkra uppsökte vi läkare för att få veta exakt vad det egentligen var.

Psoriasis hos barn uppstår ofta på knän eller armbågar men det kan även förekomma över ryggslutet och på andra delar av kroppen, till och med i ansiktet. Och ett debutsymtom hos små barn kan vara just utbrett blöjeksem, som senare kan utvecklas till psoriasis.

Annons
Annons

Efter ett läkarbesök stod det klart att Linnea, som i dag är åtta år gammal, hade psoriasis. Familjen Larsson kände att deras kunskaper om psoriasis var väldigt knapphändiga så de sökte så mycket information som möjligt angående psoriasis och vad man kan göra åt det. 
– Dels var vi noga med att rådfråga sjukvårdspersonalen om vad vi kan göra för att lindra besvären med klåda och de synliga röda märkena. Men sen så gjorde vi också som jag antar att alla andra gör när man får en diagnos, vi sökte information via internet och har utifrån allt detta kunnat hantera Linneas situation ändå ganska bra.

Till att börja med inhandlade de rekommenderade krämer och lotioner som lindrade symtomen och sedan var de noga med att bevara hudens fuktighet genom att till exempel inte bada eller duscha allt för varmt. Om behandling med mjukgörande krämer inte är tillräcklig kan man överväga kompletterande ljusbehandling med UVB. 
– Solsken kan ha en lindrande effekt och då hela familjen älskar att resa var det lite som att förena nytta med nöje, säger Marianne Larsson med ett skratt. Men samtidigt är det så klart viktigt att hon inte utsätts för mycket av solens strålar. Jag tror helt enkelt man får använda förnuftet och väga nyttan mot riskerna med solbränna. 

Linnea mår bra i dag och hon själv har aldrig uppfattat hennes psoriasis som något större problem, berättar mamma Marianne. 
– Visst har det hänt att hon har frågat varför hon har psoriasis och inte hennes kompisar. Men då hon är en väldigt glad och sprallig tjej har det ändå aldrig hindrat henne i hennes vardag, och då jämnåriga har frågat vad det är för fläckar som hon har, brukar hon enkelt svara vad det är och sedan är det ur världen. Barn brukar inte göra saker så himla komplicerade så Linnea är för det mesta glad och positiv och det tycker så klart vi som föräldrar är väldigt skönt, avslutar Marianne.

Är du sjukvårdspersonal?
Läs mer om psoriasis på NetdoktorPro»
Visa ICD-10/diagnoskod för psoriasis»
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2013-12-16 21:57 (11 år sen)

    Hej,

    Jag har själv psoriasis. Men jag är nyfiken. Tror du som förälder att det skulle förenkla om Linnea vid tidig ålder fått illustrerad information just för henne? Föräldrarna vet ju det mesta rörande barnets sjukdom, men barnet förstår inte alltid vad det är eller varför. Jag fick psoriasis som 6 åring och blev väldigt utpekad. Tror du det skulle ha förenklat om tex, Linnea vid sjukhusbesök fått en liten illustrerad fakta bok, med figurer, och pratbubblor tex? Det kanske skulle ha förenklat för henne tänker jag. Nyfiken över vad du tycker :)

  • Avatar Tidigare användare 2013-05-30 11:38 (11 år sen)

    Liebes Frettchen! Mir geht es mit Krabbelgetier sehr e4hnlich, bin aber etwas rigoroser als Du. Eine Schnake darf in meenim Schlafzimmer durchaus das Zeitliche segnen. Ich mach mir aber selbst nicht die He4nde schmutzig, sondern habe haarige Auftragskiller Motten oder Spinnen werden von mir jedoch heroisch gerettet und auf der Dachterrasse einem neuen Leben ausgesetzt. Was ich aber gar nicht abhaben kann, sind Marder auch wenn Du mit Ihnen wohl verwandt bist. Bist Du schon mal in einen engen, nicht isolierten Speicher im Sommer gekrabbelt, der komplett vollgekackt war? Und in dem allerlei ausgeweidete Beute (etwa ein kompletter, aber leerer Igel) lag? Kein Spadf, sage ich Dir. Hier kenne ich keine Gnade und rief nach der ersten Scheidfe-Schippen-Aktion unmittelbar den f6rtlichen Je4ger an. Doch der kann/darf nix machen, die Viecher sind geschfctzt. Mir wurde ein Spray empfohlen (Licht oder Gere4usche stf6ren die nicht im geringsten), das ich alle vier Wochen stur fcberall oben verteile. Bislang habe ich nur einen neuen Haufen gefunden, es scheint also zu helfen. Wenn aber jemand noch einen Non-plus-Ultra-Anti-Marder-Tipp hat, we4re ich unendlich dankbar. Ganz liebe Grfcdfe!


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.