Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Hud & hår

Var fjärde svensk drabbas av bältros

En av fyra svenskar drabbas av bältros, även kallat helveteseld, någon gång i livet. Eftersom nästan alla vuxna svenskar haft vattkoppor som barn kan bältros drabba vem som helst. En ny upplysningskampanj på www.Bältroskoll.se från Netdoktor syftar till att öka kunskaperna om bältros, vad den drabbade kan göra och hur bältros kan förebyggas.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-08-21

Annons

Det första symtomet på bältros är brännande smärta på huden, oftast på överkroppen. Efter några dagar kommer utslag och blåsor. För en del är bältros förknippat med namnet ”helveteseld” som syftar till den intensiva nervsmärta som många drabbas av.

Enligt en ny svensk avhandling kan bältros ge infektion i hjärnan. Resultat från avhandlingen visar att det finns en tydlig koppling mellan bältros och nervcellsskada och kognitiv nedsättning efter hjärninflammation.

– Bältros är en vanlig sjukdom, särskilt bland äldre personer som också löper större risk för komplikationer, säger docent Marie Studahl, överläkare vid infektionskliniken vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Annons
Annons

Vill du veta mer om bältros? Lär dig mer om bältros, komplikationer och behandling på www.Bältroskoll.se

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.