Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Manligt håravfall (androgen alopeci)

Cirka hälften av alla män i 50 års ålder drabbas av håravfall. Vissa personer kan dock drabbas redan i 20 års åldern. Manligt håravfall börjar ofta med bakåtkrypande hårfäste i pannan och tunnare hår längst uppe på hjässan.


Uppdaterad den: 2020-06-03

Håravfall hos män
Annons

Vad är manligt håravfall, androgen alopeci?

Manligt håravfall, eller androgen alopeci på fackspråk, är ett tillstånd där håret sakta men säkert försvinner från hjässan enligt ett visst mönster. Tillståndet beror i de flesta fall på ärftlighet, där vissa personer fått ökad känslighet för det manliga könshormonet androgener. Tillståndet uppfattas dock ofta som en del i det manliga åldrandet. Kvinnor kan också få ett liknande tillstånd (kvinnligt håravfall) men det är ovanligare än manligt håravfall. 

Tillståndet är mycket vanligt hos män: 

  • Cirka 30 % av män i 30 års ålder 
  • Cirka 40 % av män i 40 års ålder
  • Cirka 50 % av män i 50 års ålder
  • Cirka 70–80 % hos män över 80 års ålder

Hos vissa män börjar tillståndet redan i 20 års ålder. Särskilt hos unga personer kan det leda till dålig självkänsla och psykosociala problem.

Annons
Annons

Symtom

Manligt håravfall börjar smygande och blir långsamt sämre med allt tunnare hår och till slut helt hårlösa områden på huvudet. Det börjar vanligtvis vid tinningarna, högst uppe på hjässan eller i mitten av hårlinjen vid pannan. Ofta uppstår ett M-format utseende med djupa vikar i hårgränsen på framsidan. Ett mer diffust håravfall kan också uppträda, men det är ovanligt hos män. 

Orsak

Vid manligt håravfall blir hårfollikeln, området där håret växer, allt mindre och den normala tillväxten av håret avtar. Senare i sjukdomsförloppet finns endast mycket tunna hårstrån kvar och till slut finns det inget hår kvar alls. 

Man vet att manliga könshormoner, androgener, har en påverkan på hårtillväxten. På vissa områden är det en stimulerande verkan (till exempel runt genitalier och skäggområdet) medan det på hjässan, åtminstone hos vissa personer, har en hämmande verkan. Man tror att det är till stor del beror på ett ärftligt anlag. Risken att drabbas av manligt håravfall är större om ens mamma, pappa eller morfar varit drabbad av den här typen av håravfall. Risken är dock längre om ens pappa inte varit drabbad. Man har inte sett att nivåer av manliga könshormoner har något samband med manligt håravfall. 

Studier har visat att övervikt, prediabetes, tidig pubertet, UV-strålning/solstrålning, luftföroreningar, rökning, diabetes, stress, överkonsumtion av alkohol och högt blodtryck kan öka risken för manligt håravfall.

Annons
Annons

Diagnos

Androgen alopeci uppstår och försämras långsamt och skiljer sig därmed från andra diagnoser såsom alopecia areata (fläckvist håravfall). Symtom eller tecken i form av rodnad, klåda, sveda eller stickningar talar emot diagnosen. Blodprover behövs i regel inte. Om det finns symtom eller tecken på sjukdomar som järnbrist eller underfunktion av sköldkörteln bör prover tas, för de kan också ge håravfall. 

Behandling

Medan vissa män inte alls störs av håravfallet leder det hos andra till en påverkad självbild. Det finns ett antal behandlingsalternativ som kan ha effekt för de som önskar behandling. Inga av behandlingsmetoderna ingår i högkostnadsskyddet vilket innebär att man får stå för kostnaden själv. Det finns inga läkemedel som kan göra att det börjar växa hår på en hårlös hud. Eventuell behandling måste därför sättas in tidigt, och för att upprätthålla effekten måste behandlingen ske kontinuerligt. I regel kan effekten av behandlingen ses först efter flera månader till ett år.

Det receptbelagda läkemedlet finasterid, som tas som en tablett 1 mg om dagen, gör att koncentrationen av manliga könshormoner sjunker. Det påverkar hårtillväxten positivt, men kan ge biverkningar såsom nedsatt sexlust, bröstkörtelförstoring, impotens och svårigheter att få utlösning. 

Ett annat medel som kan prövas är minoxidil, ett ämne som påverkar hårets tillväxtcykel och blodkärl. Läkemedlet ska smörjas på hårbottnet två gånger om dagen. Det finns i två styrkor, varav den högre koncentrationen enligt studier har bäst effekt. Effekten är störst när håravfallet precis har börjat. Biverkningar förekommer i form av eksem (klåda, torr hud), mjäll och ökad hårväxt i ansiktet. Minoxidil är ett receptfritt läkemedel. 

Ett flertal andra behandlingsmetoder har studerats. Det finns en del studier som har visat god effekt av en laserbehandling, low-level laser therapy på engelska. Biverkningar är få. Platelet-rich plasma (PRP, kroppsegna blodprodukter) har i flera studier visat sig ha god effekt vid manligt håravfall. Enstaka studier har visat effekt av naturläkemedel såsom sågpalmetto, pumpafröolja, grönt te, ginseng och eteriska oljor.

Tupéer som anpassas av en frisör kan vara ett användbart alternativ för vissa. Hårtransplantation är en behandlingsmöjlighet för andra. Man tar då hårfolliklar från områden som inte är känsliga för manliga könshormoner och flyttar dem till hårbottnet.

Prognos

Vanligen blir tillståndet långsamt sämre utan behandling: håret blir tunnare och tunnare och områden utan hår blir allt större. Vanligen finns en del hår kvar vid öronen och på baksidan av huvudet även sent i förloppet. 

Behandling kan göra att man bromsar processen, men än så länge finns ingen botande behandling.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.