Fakta | Hud & hår

Skivepitelcancer


Uppdaterad den: 2018-08-21
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är skivepitelcancer?

Skivepitelcancer är en typ av elakartad tumör som utgår från det översta cellskiktet i huden. Skivepitelcancer är den näst vanligaste formen av hudcancer, efter basaliom. Över 50 % sitter på huvudet eller i nacken.

 
Animation av hudcancer

Symtom

Skivepitelcancer

Vid skivepitelcancer är tumören fast, fjällande och ibland vårtliknande. Storleken kan variera från några få millimeter till flera centimeter. Ofta ser man ett sår centralt i tumören, ett sår som är lättblödande och som inte läker, och kanten runt såret är hård. Ofta har hudförändringen utvecklats snabbt. I typiska fall ser man samtidigt tecken på tidigare solskadad hud med skrovlig hud, bruna fläckar/pigmentförändringar, rynkor och utvidgade blodkärl.

Bowens sjukdom är ett tillstånd som kan utvecklas till skivepitelcancer. Vid denna sjukdom finner man en fjällande eller skorpbelagd röd fläck som kan likna psoriasis eller eksem.

Annons
Annons

Orsak

Många olika faktorer ökar risken att få skivepitelcancer i huden. Den viktigaste faktorn är för mycket solande, såväl utomhus som i solarium.

I yrken där man utsätts för stora mängder röntgenstrålning märks också ökat antal fall av skivepitelcancer. Även ärrbildande kronisk inflammation och långvariga infektioner är riskfaktorer för skivepitelcancer. Likaså har personer som får immunhämmande läkemedel, till exempel efter tranplantation, ökad risk.

Diagnos

Hudens utseende och patientens sjukdomshistoria väcker misstanke om skivepitelcancer. För att bekräfta eller avfärda denna misstanke tar allmänläkaren ett hudprov (hudbiopsi) eller skickar snabbt patienten vidare till hudläkare eller kirurg. Diagnosen fastställs genom mikroskopisk undersökning av vävnadsprovet.

Annons
Annons

Behandling

Skivepitelcancer ska opereras så snabbt som möjligt. Om inte hela tumören kan opereras bort kan strålbehandling behövas.

Prognos

En skivepitelcancer som utvecklas från en solskada, en så kallad aktinisk keratos, har god prognos och sprider sig sällan. Tumörer som uppstår i frisk hud, i ärr eller efter strålbehandling sprider sig däremot oftare. Det är mycket viktigt att sjukdomen upptäcks tidigt så att man kan operera bort hela tumören innan den har spridit sig. Efter operationen kan man i många fall betrakta sig som botad.