Konsumenter varnas: Kvicksilver i hudblekande krämer

Kvicksilver är ett förbjudet ämne i kosmetiska produkter och produkterna får inte säljas i Sverige och EU. Trots det har hudblekningskrämer med kvicksilver hittats i Sverige, Läkemedelsverket avråder därför konsumenter att köpa dessa produkter. De konsumenter som tror sig ha använt en sådan produkt bör omedelbart sluta använda den. 


Publicerad den: 2020-01-20
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Hudprodukter
Annons

 Miljöinspektörer i Malmö har vid kontroll i butik hittat hudblekande krämer innehållande kvicksilver. Användning av hudblekningskrämer kan leda till kvicksilverförgiftning. Även andra i ett hushåll, där en person använder produkterna, kan påverkas och i värsta fall drabbas av förgiftning, skriver Läkemedelsverket som nu starkt avråder konsumenter att använda dessa produkter. 

De som tror sig ha använt en produkt som innehåller kvicksilver uppmanas att omedelbart sluta använda den. Om man är orolig kan man höra av sig till sjukvården. 

Farligt även i små mängder

Kvicksilver frigörs nämligen i luften och kan vara farligt även i små mängder, då det lagras i kroppen. 

De beslagtagna krämerna i Malmö innehöll mycket höga halter. Kvicksilver nämns dock inte i innehållsförteckningen. 

Kan även innehålla andra förbjudna ämnen

Tullverket kunnat se en ökande trend i beslagen av hudblekande produkter. Dessa produkter har också innehållit hydrokinon, som är ett annat förbjudet hudblekande ämne. 

– Vi har ett gott samarbete med Tullverket och följer situationen och hoppas nå ut med information så att konsumenter förstår hur farliga de här produkterna är.

Annons
Annons

  Källor

 • Läkemedelsverket - https://lakemedelsverket.se//Alla-nyheter/Nyheter-2020/Lakemedelsverket-varnar-for-kvicksilver-i-sex-hudblekande-kramer/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2020-01-20 19:50 (18 månader sen)

  Ytterligare en stark anledning till att helt avstå från hudblekande skönhetsprodukter och ett encitament för myndigheterna att totalförbjuda försäljning utav dessa, så som redan gjorts i vissa afrikanska stater.
  Låt oss vara vackra i den hudton som vi är födda med!

 • Avatar Tidigare användare 2020-01-20 16:50 (18 månader sen)

  Det hade varit bra om artikeln visade ex. på någon/några krämer som innehåller kvicksilver. Har aldrig hört talas om HUDblekande krämer(dock blekmedel till tänder och tvätt).