Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Då bör du undersöka din leverfläck

Har du en gammal leverfläck som ändrat färg och form? Eller har du fått en ny leverfläckar som du oroar dig för? Har du starka misstankar om att något är fel så kan du den här veckan kan utan remiss besöka en hudläkare på olika kliniker runt om i Sverige och Europa. 


Publicerad den: 2019-05-13

Då bör du undersöka din leverfläck
Annons

Under Euromelanoma-veckan den 13 till 17 maj öppnas dörrarna till hudkliniker runt om i Europa. I Sverige erbjuds extra många besökstider och patienter kan under de här dagarna besöka hudläkare utan remiss. Tanken är att kunskap och medvetenhet om olika typer av hudcancer ska sprida sig och göra människor upplysta och uppmärksamma. 

– Tidig upptäckt av malignt melanom räddar liv, säger Magnus Bäcklund, överläkare och onkolog vid Drottningmottagninen i Stockholm. 

Risken att drabbas av malignt melanom ökar om man bränt sig under uppväxten och nuförtiden kan sjukdomen visa tecken redan i 20-årsåldern. Tidigare var det vanligare med malignt melanom längre upp i åldrarna, men sedan ett brunare hudtonsideal växt fram drabbar malignt melanom även yngre personer. 

Annons
Annons

– Bara för att någon är 25 eller 30 kan man inte säga att det inte är hudcancer. Det beror på att vi ända sedan 1960-talet exponeras mer och mer för stark UV-strålning, även om vi inte tycker att vi ”solar”, säger Magnus Bäcklund. 

Håll koll på dina leverfläckar

För att man ska få så tidig behandling som möjligt är det viktigt att själva känna igen olika tecken på hudcancer. Kontrollera gärna huden regelbundet för att upptäcka eventuella hudförändringar. Det är viktigt att hålla koll på sina leverfläckar, hur de ser ut och var på kroppen de sitter någonstans. Ett vanligt födelsemärke, eller nevi som det också kallas, har en regelbunden kant och oftast en jämn brun färg. 

– Om patientens prick på kroppen sett likadan ut i flera år finns det i regel inte några skäl till misstanke, menar Magnus Bäcklund.

Malignt melanom är vanligt på bröstet, ryggen och benen men kan dyka upp var som helst på huden. Vanligaste symtomen är en helt ny brunsvart fläck eller knuta som vuxit eller ändrat utseende. Endast  hälften av alla maligna melanom utvecklas i leverfläckar som personen haft sedan tidigare. En stor del av alla maligna melanom är nya fläckar på huden.  

Annons
Annons

Tecken på malignt melanom: 

 • Oregelbunden form och ojämna kanter mot övrig hud.
 • Ojämnhet i färgen, olika färger av till exempel brunt, svart, rött, rosa, blått, vitt.
 • Storleken är större än fem millimeter
 • Tidsaspekten: Har fläcken förändrats över tid? 
 • Blod och klåda är sällsynta fenomen som uppkommer när det maligna melanomet vuxit under längre tid. 

Läs även: Fakta om malignt melanom

Olika hudtyper ger olika skydd

Vilken hudtyp har du? Hur hög risken är för att få malignt melanom beror på vilken hudtyp man har, troligtvis eftersom olika hudtyper är olika känsliga för UV-strålning.

Sex olika hudtyper: 

 • Typ I: alltid bränd, aldrig brun (blek vit hy; blont eller rött hår; blå/grå ögon, fräknar).
 • Typ II: oftast bränd, minimalt solbrun (vit hy, blont, brunt eller rött hår; blå, gröna eller nötbrun ögonfärg).
 • Typ III: ibland lindrigt bränd, jämn solbrunhet (gul/grädd-färgad hy; alla hårfärger eller bruna ögon).
 • Typ IV: minimalt bränd, alltid brun (ljust brun/olivfärgad hy; mörkbrunt till svart hår).
 • Typ V: mycket sällan bränd, mycket lätt att bli solbrun (brun hy).
 • Typ VI: bränner sig aldrig, alltid solbrun (djupt pigmenterat mörkt brun till mörkaste brun/svart hy).

Hur ska patienter med hudtyp 1 skydda sig? 
– Det bästa sättet är att följa råden om att inte vara i solen mellan klockan 11 och 15. Även om en del uppfattar det som tråkigt. Kläder och hatt är bättre än någonting annat. Det är inte det att man inte får vara ute, men man kan hålla sig i skuggan eller vara under parasoll.

Om man tycker om att sola och har hudtyp 1, är det förbjudet att sola då?
– Det finns massa saker som man tycker om att göra. Det kan gälla alkohol och tobak också, var och en gör sina egna val. Solskyddsmedel kan användas och då med hög solskyddsfaktor, men många använder det för att kunna vara längre i solen och då blir det, totalt sett, inget skydd mot hudcancer. Och så ska man ta mycket lotion eller kräm och smörja in kroppen i ett tjockt lager. Solskyddsfaktor 30 är att rekommendera till alla.

Här kan du läsa mer om vilka hudmottagningar som deltar med extra öppettider under Euromelanoma 2019. 

  Källor

 • Euromelanoma - https://www.euromelanoma.org/sweden/deltagande-mottagningar-2019

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Ebba 2021-02-3 13:09 (3 år sen)

  Hej jag är 13 år och har en leverfläck på hälen alltså under foten som jag inte sätt / tänkt på tidigare vad kan det vara?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons