Fakta | Hudinfektioner

Skabb


Uppdaterad den: 2015-02-24
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare i allmänmedicin och medicine doktor, medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är skabb?

Skabb är en hudsjukdom som orsakas av ett skabbkvalster som gräver gångar i huden och lägger ägg.

Man kan ofta se skabbgångarna som är gråvita, tunna och slingrande och kan bli från 1–2 mm upp till 10 mm långa. Kvalstren syns som en svart prick i slutet av skabbgången, men kan ibland vara mycket svåra att se. Man ser skabbgångarna enklast på sidan av fingrarna, kring handlederna och i armvecken, ibland runt bröstvårtorna eller på huden på penis och pung. På könsorganen får man dessutom ofta små röda och hårda knutor. Hos barn under två år kan skabbgångar ofta ses på fotsulorna. Sjukdomen har ökat i Sverige under de senaste 10–15 åren.

Symtom

Typiskt är att man plötsligt får en plågsam klåda som upplevs mest intensiv när man har gått och lagt sig. Klådan är starkast på platser där skabbkvalstren finns, men efter hand drabbas hela kroppen. Huvud och nacke klarar sig oftast från angrepp och klåda. De flesta får kliande, röda prickar och ibland små blåsor. Efter hand bildas skorpor till följd av att man kliar.

Annons
Annons

Orsak

Orsaken är smitta med kvalstret Sarcoptes scabiei var hominis. Detta kvalster är bara 0,3–0,4 mm långt och kan därför knappt ses med blotta ögat. Honkvalstret gräver gångar och lägger ägg i dem. Hon lever i cirka en månad, befruktas flera gånger och lägger under den tiden sammanlagt 10–25 ägg.

Skabbkvalstren överförs från person till person genom hudkontakt, hos vuxna främst genom sexuell kontakt. Skabbkvalster kan överleva under en kort tid, upp till fyra dygn, i till exempel sängkläder.

Både utslaget och klådan beror på en allergisk reaktion mot kvalstret och deras avfallsprodukter. Reaktionen kommer cirka tre till fem veckor efter det att man blivit smittad.

Annons
Annons

Diagnos

Skabb kan påminna om en rad andra hudsjukdomar. För att kunna ställa en säker diagnos måste läkaren hitta skabbkvalster eller ägg och sedan undersöka dessa med mikroskop. Detta kan ofta vara svårt i praktiken. I sådana situationer kan den typiska sjukdomshistorien och utslaget också vara tillräckligt för att ställa diagnos.

Behandling

I samband med behandlingen ska man även tvätta kläder, sängkläder och handdukar i 60 grader. Sådant som använts och inte kan tvättas, till exempel skor och handskar, ska vädras ett par dygn eller läggas i frysbox över natten. Större plagg och ytterkläder, täcken, mattor, kuddar, madrasser vädras ordentligt i kylig luft.

Läkemedelsbehandling

Receptfritt bensylbensoat-disulfiram liniment är förstahandsbehandling i Sverige. Hela kroppen ska smörjas in, utom ansiktet och hårbotten. Behandlingen kan upprepas efter en vecka, men ofta räcker en behandling. Linimentet ska även smörjas mellan fingrar och tår, i armhålor, navel, på yttre könsorgan och stjärten. Efter minst 8 timmar eller högst 24 timmar bör man duscha eller bada.

Förutom den drabbade ska alla familjemedlemmar och nära kontakter behandlas, även om de inte har klåda, utslag eller andra tecken på smitta. Även om behandlingen lyckas kan klådan kvarstå i fyra till sex veckor.

När det gäller gravida kvinnor och barn under ett år bör läkare rådfrågas innan behandling med bensylbensoat-disulfiram liniment påbörjas.

Förskola/skola

Smittrisken upphör snabbt vid behandling. Barn kan gå till skola/daghem dagen efter att behandlingen har påbörjats.

Prognos

Obehandlad kan skabben finnas kvar i månader men med rätt behandling är prognosen god och både klåda och eksem försvinner.

Om behandlingen misslyckas kan det bero på att man inte smörjt in sig överallt på kroppen eller att medlet fått verka för kort tid. Det förekommer också att man smittas på nytt. Behandlingen blir då som regel en ny kur med samma preparat.


Annons
Annons
Annons