Fakta | Hudinfektioner

Fågelloppor

På våren och särskilt i samband med påskhelgen är det många som får insektsbett, särskilt på benen och runt midjan. Det är typiska platser för bett från fågelloppor som vaknar till liv när sommarstugorna värms upp igen efter en kall vinter.

Uppdaterad den:
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Hudreaktionen på loppbett varierar kraftigt från person till person. Vissa får stora märken och kraftig klåda som varar en längre tid, medan andra knappt känner av dem. Om inte orsaken till lopporna avlägsnas kommer betten att återkomma gång på gång.

I de fall där man lyckas fånga in lopporna och skickar in dem för identifiering rör det sig oftast om angrepp från fågelloppan Ceratophyllus gallinae. Denna loppa är brunsvart, två till tre millimeter lång och hoptryckt på sidorna, så att de sex benen tycks sitta fast på den ena sidan av kroppen.

Fågelloppor finns i fågelbon med torrt klimat som i fågelholkar, under takpannor, i ventiler i väggar. De är vanliga över hela landet i bon till många olika fågelarter. Den kan även finnas i hönshus (hönsloppa). Andra arter av fågelloppor lever i bon som finns på marken. Fågelloppan förökar sig på våren och har larver i bon med fågelungar. Den övervintrar som vuxen loppa i en kokong i fågelboet. Nästa vår, från mars till juni, kryper lopporna ut mot ingången till boet och står redo att ta språnget över till en fågelvärd. Lopporna hoppar upp på fåglar, människor, katter och andra som stör boplatsen. Loppor som missar värddjuret hamnar på marken under boet där de fortsätter att vänta på ett värddjur. Det är dessa loppor som kan ge bett på benen. Katter får ofta loppor på sig och tar dem med in i huset. Där kan lopporna krypa ned från katten och angripa husets övriga invånare, även människor.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Åtgärder för att bli av med fågelloppor

En person kan få fågelloppor på sig på många olika sätt, men en sak är säker: Lopporna kommer från ett fågelbo. För att bli av med lopporna eller hindra att de kommer in i huset måste du leta upp fjolårets fågelbon och ta bort dem.

  • Bespruta boplatsen med insektsmedel på sprayflaska både innan du tar bort boet och efteråt. Spraya även golvet eller marken under boet.
  • Det hjälper inte att bespruta inomhus i stugor och bostäder. Fågelloppan tål inte uppvärmt inomhusklimat i mer än en till två veckor. Den torkar ut och dör utan att kunna föröka sig. I ouppvärmda stugor överlever den däremot längre.
  • Om du har varit på en plats med fågelloppor och inte byter kläder när du går och lägger dig löper du ännu större risk att bli angripen. Lopporna följer då med i sängen och kan bli kvar i till exempel sovsäckar. Det räcker att skaka sängkläder och sovsäck för att få bort loppor ur sängen.
  • Nya fågelbon ska helst tas bort två till tre veckor efter att ungarna har flugit ut. Då finns det minst loppor. Använd regnkläder så att lopporna glider av och inte kryper in i tröjan, och ta fågelboet med en plastpåse.

Man känner inte till några sjukdomar som kan överföras med fågelloppor i Sverige.

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »