Forum Hud & hår


allergi vs. insektsbett??

Hej, jag har sedan en manad tillbaka fatt ngt som ser ut som insektsbett men det bränner och kliar dygnet runt och den enda lindringen jag kan fa är att lägga is pa. Jag far nya "bett" ca varannan dag och när de försvinner sa blir det ett mörkt märke kvar pa huden. En doktor sade att det kunde vara en allergisk reaktion mot insektsbett, spindlar(?) eller loppor. Har ngn haft ngt liknande ngn gang. Tacksam för alla svar jag far. Om jag kliar sa blir det bara värre och det blir som en vätskefylld blasa.

Hej, om dessa utslag kommer framför allt på händer, fötter, armar och/eller ben tycker jag att du ska göra en sökning på nätet på "erythema multiforme". (Vanligast på armar o ben men det finns undantag) Jag vill varna för att vissa av bilderna som finns är hemska.. detta pga att det finns olika varianter av sjukdomen varav den värsta är livshotande medan den mildaste är uthärdlig.. Försök hitta bilder på ngn svensk sida (ofta tycker jag att utländska sidor visar skräckexempel som gör att man inte kan tro att det är samma..) Jag trodde själv ett tag att jag var allergisk mot mygg, men det visade sig att jag hade denna sjukdom. I mitt fall utlöstes den av allergi mot östrogen i P-piller. När jag slutade med dessa försvann blåsorna.. så ibland har man tur! Utmärkande för dessa utslag (om man har den mildare formen) är just att det finns ett centrum (som kan påminna om ett stick), centum blir ett ljusare område som ofta fylls med vätska och att det runt detta område bildas som en mörkare ring (behöver inte vara helt rund) Detta är en OVANLIG sjukdom så det är alls inte någon hög sannolikhet att det är denna du drabbats av, men det låter som att dina "bett" liknar vad jag först fick.. med tiden blev mina blåsor större o större o påminde mer om brännblåsor än insektsbett, men då gick jag med besvären i flera år också.. ingen visste vad de var.. jag gjorde massor av tester innan jag fick komma till en äldre duktig hudläkare som hade sett exempel på sjukdomen förut.. (love him) Sjukdomen kan utlösas av flera olika saker.. tyvärr hittar man inte alltid orsaken och då finns ingen riktigt bra behandling.. kan man däremot hitta "utlösaren" kan man blir helt fri från besvären. Vanligt är att den utlöses av Herpesvirus, mediciner av olika slag, andra sjukdomar (bakteriella eller virus) eller av allergiska reaktioner. Inte alla läkare känner till denna sjukdom eftersom den är ovanlig, men det finns test som kan avgöra om du har den eller inte. Har du den så måste du leta efter möjliga "utlösare" som du kan "plocka bort". Lycka till!


Gick själv ut o sökte på bilder på sjukdomen.. det finns så många hemska.. har är en länk till en artikel där det finns mindre hemska bilder på hur det kan se ut.. http://www.huden.nu/dermatologen/patinfo/41-50/42.shtml

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons