Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Seborroiskt eksem, mjälleksem

Seborroiskt eksem kommer och går i perioder hos en del personer. En av orsakerna bakom eksemet är hudsvamp.


Uppdaterad den: 2023-02-15

Annons

Vad är seborroiskt eksem?

Seborroiskt eksem, som även kallas för mjälleksem, förekommer i olika åldrar. Det är vanligast i spädbarnsåldern och kallas då skorv eller mjölkskorv. Det brukar försvinna spontant vid ett till två års ålder för att sedan dyka upp igen efter puberteten.

Annons
Annons

Symtom

Seborroiskt eksem i armhåla
Seborroiskt eksem i ansikte
Skorv hos spädbarn

Det är ett fjällande eksem som drabbar hudområden med mycket talgkörtlar. Typiska områden är hårbotten, öron, ögonbryn, runt näsvingarna, på ögonlockskanten, över bröstbenet, mellan skuldrorna och i veck i huden under armarna, i ljumskarna eller i naveln. Eksemet är symmetriskt (finns på bägge kroppshalvor) och fjällen är gula och feta eller torra och vita. Under flagorna är huden röd och viss klåda finns ibland.

Hos spädbarn finns eksemet oftast i hårbotten (kallas skorv eller mjölksskorv), i hudveck och i blöjregionen. Det brukar inte orsaka klåda på samma sätt som hos äldre barn och vuxna.

Orsak

Vad som orsakar seborriskt eksem är inte helt klarlagt, men man tror att det har en koppling till en hudsvamp, Malassezia furfur, som finns naturligt på huden och i hårbotten hos alla människor. Sannolikt finns en ökad känslighet för denna svamp hos de personer som har mjälleksem. Eksemet förbättras med svampdödande behandling och det försämras om behandlingen avbryts. Man vet inte varför den här onormala hudreaktionen uppstår. Tendensen till seborroiskt eksem och mjäll kan förekomma hos flera familjemedlemmar. Ofta ser man en förbättring på sommaren och en försämring på vintern. Seborroiskt eksem smittar inte.

Annons
Annons

Diagnos

I de flesta fall är det lätt att ställa diagnosen med ledning av eksemets utseende och var på kroppen det finns. Om man misstänker en bakterieinfektion kan ett bakterieprov tas från huden.

Behandling

Vid seborroiskt eksem i hårbotten rekommenderas mjällschampo innehållande ketokonazol. Schampot masseras in ordentligt i hårbotten och får verka i 5 minuter för att sedan duschas ur. Håret tvättas med schampot två gånger i veckan under fyra veckor. Därefter fortsätter man med underhållsbehandling en gång i veckan. 

Vid seborroiskt eksem på andra ställen än i hårbotten rekommenderas i första hand en kräm med mikonazol och eventuellt hydrokortison två gånger per dag till symtomfrihet, vanligtvis i cirka tre till fyra veckor. Därefter kan man fortsätta med behandlingen en gång/vecka som underhållsbehandling.

Hos spädbarn kan hårbotten fjällas av med salicylsyreolja eller salicylsyrevaselin 1 %. På morgonen tar man försiktig bort skorven med en handduk eller kam och därefter kan man tvätta håret med ett milt schampo.

Prognos

Spädbarnsformen av seborroiskt eksem brukar läka ut innan två års ålder. Hos vuxna är sjukdomen i regel kronisk och växlar mellan skov och besvärsfria perioder, som kan förlängas med underhållsbehandling. Ett problem vid mjälleksem är att huden kan infekteras med bakterier. Infektion med en annan typ av jästsvamp, Candida, kan också förekomma.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.