Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Har du extrema svettningar? Delta i undersökning om hyperhidros

Vi söker dig som upplever att du svettas så mycket att det innebär problem för dig, så kallad hyperhidros. Vi hoppas att du vill svara på några frågor om det. Dina svar kommer att användas i syfte att öka kunskapen om hyperhidros. Svaren behandlas helt anonymt.


Publicerad den: 2019-02-18

Annons

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar RoseMarie 2020-07-31 17:18 (4 år sen)

  Hej, jag lider av hyperhidros + andra sjukdomar efter cancerbehandling. Jag har haft det några år men det bara blivit värre! Tex om jag så bara går ut något kvarter till Närlivs som tar ca 10 minuter så hem och byta alla mina kläder! Är jag ute längre på promenad ca 30 minuter
  så får jag gå nerkyld med blöta kläder på hemvägen! Min tröja är sjöblöt likaså mina byxor
  i linningen och mina underbyxor delvis blöta, ja allt måste jag ta av mej! Går jag ca 10 min till livsmed.butiken får jag gå med blöta kläder därinne. Mina svettningar är värst på rygg och bröst och mina underkläder också delvis blöta. Jag försöker nu beställa kläder av AIRISM som sägs vara bra. Finns visst bara på Uniqlo i Sthlm, en japansk affär. Det luktar inte svett om mina blöta kläder konstigt nog! Min hyperhidros har fullständigt förstört min
  livskvalitet! Att träffa min syster och gå ut och shoppa har jag fått välja bort! Jag vågar ju inte gå nerrkyld med blöta kläder så länge! Till dom som har hyperhidros vill jag säga att ni förstår med all säkerhet vad jag nu berättat. Vem kan hjälpa mej och alla dom? Vi måste få hjälp nu medan vi lever! (jag fyller 82 år i år 2020) Jag och vi alla drabbade måste få den hjälp vi har rätt till. Jag vill leva ett bra fungerande liv i mina sista år! Var finns hjälpen!

 • Avatar Tidigare användare 2019-11-11 23:00 (5 år sen)

  Jag har lidit av hyperhidros hela livet, i varje fall sedan tonåren, nu är jag 57 år. Det har varit jobbigt och jag har avstått sociala aktiviteter pga detta. Vill helst inte hälsa i hand vilket är svårt att undvika. Svårt att vara ömsint med en partner så jag kommer avstå att skaffa en ny.
  Är svettig på alla typiska lokaler. Händerna är värst. Tog mod till mig och gick äntligen till Svettmottagnigen i Stockholm i somras och fick remiss till Köpenhamn för behandling av handsvetten som jag lider mest av. Hann bara vara där en gång sedan stängde kliniken! Det är ju bedrövligt för den behandlingen var den bästa vårdbehandling jag någonsin fått. Funkade perfekt!! Jag var överlycklig över att vara torr om händerna. Vem är Försäkringskassan och denna juridiska instans att ta ifrån oss denna fantastiska behandling? Varför finns det inte behandling i Sverige för detta via Landstinget när så många lider? Det är ingen lyxsjukdom! Vet inte om jag har råd att betala för behandlingen själv. Känner mig riktigt sorgsen för detta.

 • Avatar Tidigare användare 2019-10-21 21:17 (5 år sen)

  Har lidit av hyperhidros i ca 40 år. Började i puberteten och har fortsatt sen dess. 2 av mina barn lider också av detta. Har fått behandling med botox över hela kroppen några ggr ej på länge nu . Ett tag fick man ta en tablett som senare visade sig kunde orsaka demens!? Har åkt till Köpenhamn för detta då högkostnadsskyddet för behandling ej godkänd i Sverige. Önskar man kunde få behandling här i Sverige för denna mycket besvärande sjukdom.

 • Avatar Tidigare användare 2019-09-1 16:02 (5 år sen)

  Finns det några tips till dessa fruktansvärda svettningar?
  Ska till gynekologen då jag misstänker att jag är i klimakteriet.
  Men det är först om 2 månader.
  Då jag aldrig har svettats så mycket så kommer ju tankarna att det är något alvarligt fel.
  Men jag är 50 år så detta här väl till åldern.

 • Avatar Tidigare användare 2019-05-17 16:33 (5 år sen)

  Jag har haft hyperhidros hela livet. Kan inte leva utan behandling. Får hjälp på Svettkliniken. Jag är oerhört tacksam för vården, men önskar det fanns en permanent lösning. Så fort läkemedlet går ut rinner svetten på magen och ryggen. Jag opererade bort svettnerven för min handsvett -99 och fick svettning kompensatoriskt menar de

 • Avatar Tidigare användare 2019-04-21 23:45 (5 år sen)

  Har plågats av stark svettning sedan många år. Känns väldigt jobbigt o många tror att jag är slutkörd för att jag svettas mycket .

 • Avatar Tidigare användare 2019-03-31 03:00 (5 år sen)

  Jag blev faktiskt imponerad av frågorna - första gången jag fått frågan om jag köper dubbla uppsättningar kläder. Bra kunskap av er som sammanställt frågorna. Det borde dock ha gått att utveckla vilken vård vi sökt och fått tidigare och har möjlighet till idag. Vi är t.ex. många som är opererade för våra svettningar som idag får hjälp med injektionsbehandling av botox för att minska besvären både från våra ursprungliga svettningar och tilläggssvettningar vi fått som komplikation till operationen som Socialstyrelsen år 2000 gick ut och förbjöd pga. komplikationer.

  Mycket bra om vi genom att svara på dessa frågor lyckas sprida kunskapen om hyperhidros ytterligare eftersom många fortfarande lider i det tysta av denna sjukdom. Vi kan ofta prata med varandra kring t.ex. förstörda kläder och skor och smusslande med våtservetter, klädbyten, klädval för att försöka osynliggöra svettningarna så gott det går med pappershanddukar i kläderna, handdukar på bilsäten m.m. men det är näst intill omöjligt att beskriva detta för någon som inte lever med hyperhidros.

 • Avatar Tidigare användare 2019-03-28 06:51 (5 år sen)

  min ovanliga svettningar händer som sagt efter bad bastu och bubble bad

 • Avatar Tidigare användare 2019-03-25 22:36 (5 år sen)

  Skulle gärna vilja veta vad det finns för hjälp att få

 • Avatar Tidigare användare 2019-03-23 10:28 (5 år sen)

  Så trött på att aldrig känna sig torr, alltid behöva planera och ha med sig ombyte så fort man ska umgås med andra. Brukar säga att jag sliter inte ut kläderna, jag tvättar sönder dem.
  Så förbannad på Landstinget och Försäkringskassan som ej godkänner behandlingar på övriga kroppen, förutom händer, armhålor och fötter. Med andra ord är vi inte värda att leva ett drägligt liv om vi har problem på andra ställen.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.