Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Hormonsjukdomar

Bukspottkörteln


Uppdaterad den:
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är bukspottkörteln?

Bukspottkörteln (pankreas) är en lång tunn körtel som ligger på tvären strax bakom och nedanför magsäcken. Den har två huvudfunktioner:

  • Att tillverka enzym som behövs för att tarmen ska kunna spjälka maten, det vill säga bryta ned den. Här finns ett nära samarbete mellan levern, gallblåsan och bukspottkörteln.
  • Att tillverka hormonen insulin och glukagon. Dessa hormon spelar en mycket central roll för regleringen av blodsockret i kroppen.

Bukspottkörteln som hormonproducerande körtel

Glukos är en form av socker som finns i olika typer av mat, inte bara mat som smakar sött. Glukos är huvudenergikälla för alla celler i kroppen.

Insulin stimulerar cellerna att ta upp tillräckligt med glukos från blodet så att de får den energi de behöver. Samtidigt stimulerar insulin levern att ta upp och lagra överskottsglukos.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Glukagon har motsatt effekt. Glukagon hjälper till att höja blodsockret genom att stimulera levern så att den frisätter glukos.


Annons