Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Läsarfråga: ”Har min sambo en sköldkörtelrubbning?”

Kan man lita på att blodproverna visar på sköldkörtelrubbning? Vilken behandling behövs om man både har hypotyreos och benskörhet samtidigt?  Och är det medicinen eller sköldkörtelsjukdomen som gör att håret blir tunnare? Här svarar allmänläkaren Kenneth Ilvall på läsarnas frågor om sköldkörtelrubbningar. 


Publicerad den: 2019-04-15
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

sköldkörtel - här svarar läkaren på frågor om sköldkörtelrubbningar
Annons

Sköldkörtels sitter på halsen och funkar som ett reglage av vår ämnesomsättning i kroppen. Om sköldkörteln inte fungerar kan man få en mängd olika symtom, såsom trötthet, viktökning/viktnedgång, depression, torr hud och torrt hår, hjärtklappning, dålig sömn. Man kan även få svårt att bli gravid.

Vid underfunktion i sköldkörtel kallas det hypotyreos och vid överfunktion kallas det för hypertyreos.  En förstorning av sköldkörteln kallas struma och kan vara kopplad både till normal, förhöjd (hypertyreos) eller för låg funktion (hypotyreos) av sköldkörteln

Läkarens svar på läsarnas frågor

Den 12 april 2019 svarade allmänläkaren Kenneth Ilvall på läsarnas frågor om sköldkörtelsjukdom. Här nedan kan du läsa några av de frågorna och svaren som kom in. Vill du läsa alla frågor och svar som kom in under chattillfället? Följ då denna länk: Läkaren svarar på dina frågor om sköldkörtelrubbningar

Annons
Annons

 

1. Vilka tester bör göras för att få bästa bilden av sköldkörtelproblem?

Läsarfråga:

Vad anser du bör testas för att få en så bra och rätt bild av problemet med sköldkörteln? TSH, T3 och T4? Eller något mer?

Kenneth Ilvall svarar:

Hej!

Ja, förutom dessa prover är det bra att se till att man har en bra kosthållning och kontrollera järndepåer (Ferritin) och B12.

MVH/Kenneth

 

Annons
Annons

2. Mitt hår blir tunnare och tunnare

Läsarfråga:

Jag är 67 år och kvinna med hypotyreos. Har behandlats med Levaxin i cirka 40 år. De sista två åren med Euthyrox 75 mcg och Liothyronin 15 mcg. Liothyronin på grund av att jag inte tålde att höja Levaxindosen då TSH steg och även på grund av dålig konvertering. Vid senaste provtagning TSH 0,30 (0,40-3,7), fT4 12 (12-22), fT3 4,8 (3,6-6,3).

Jag behandlas dessutom för benskörhet med bisfosfonater sedan fem år tillbaka, Alendronat i tre år och Aclasta i två år. Behandlas även med Emconcor 2,5 mg för högt blodtryck. Mitt största bekymmer i allt detta är håret. Jag är förtvivlad över att mitt hår blir tunnare och tunnare. Det är torrt och sprött och hårstråna går av innan de hunnit växa ut, alltså inget onormalt håravfall.

Jag är säker på att det i mitt fall inte beror på åldern. Jag vet att hypotyreos kan ge problem med håret, men hoppades att rätt medicinering skulle återställa hårkvaliteten. Har jag rätt värden på fT3 och fT4? Vad kan jag göra? Kan ett högre fT3 eller NDT hjälpa mig? Det är inget fel på binjurar, hypofys och kortisol enligt min läkare och jag tar diverse tillskott som selen, zink, MSM, D- B- och C-vitaminer, Ca, Mg, järn och ett speciellt tillskott för håret.

Min läkare på osteoporos slår ifrån sig, bisfosfonater är inte orsak till att mitt hår blir tunnare av att hårstråna går av.Jag mår så dåligt av detta och hoppas att du har något gott råd att ge mig!

Kenneth Ilvall svarar:

Hej!

Jag tror du skulle må bra av att öka både på Euthyrox och Liotyronin faktiskt. Det finns absolut utrymme för det och det är snarast regel än undantag att TSH pressas under mätbarhet med Liotyronin, därför tror jag att du är underbehandlad, sedan är detta tyvärr ingen garanti att håret kommer tillbaka till normaltäthet och kvalité, men ökar på chanserna i alla fall!

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

MVH/Kenneth


3. Benskörhet och hypotyreos - behandling?

Läsarfråga:

Jag är 67 år och har haft hypotyreos sen 20-årsåldern. Jag har behandlats med Levaxin. För två år sedan fick jag börja med Liothyronin. Detta pga att TSH steg och jag inte tålde en höjning av Levaxindosen. Jag konverterade dessutom dåligt.
För fem år sedan fick jag diagnosen osteopeni, benskörhet. Jag misstänker att det är min hypotyreos som är orsak till benskörheten.
Min fråga är om NDT skulle vara bättre för mig med tanke på min benskörhet? Det innehåller kalcitonin, vilket verkar dämpande på bildandet av osteoklaster. Osteoklaster bryter ner benvävnad.
Mycket tacksam för svar.

Kenneth Ilvall svarar:

Hej!

Jag tror snarare att du ska äta kaciumoch D-vitamin samt vara aktiv. NDT och den mängd kalcitonin som de kan innehålla är inte så väl beforskat avseende effekten på benskörhet mig veterligt. Dock så är det väldigt viktigt att inte överdoseras med Liotyronin som kan öka på nedbrytningen av skelettet vid ett kraftigt påslag som ökar puls och viktnedgång.

Mvh/Kenneth


4. Mår bra av högre dos - men läkarna vill inte höja

Läsarfråga:

Tar 100 microg levaxin men har själv ökat till 125 då jag mår bättre med den dosen. Har ”bråkat” med flera läkare de sista 4-5 åren då det bara vill sänka dosen. Vad ska jag göra för att få dem att förstå att det faktiskt är individuellt också, inte bara titta på skalan?

Kenneth Ilvall svarar:

Hej!

Jag tycker det är helt rätt att vi skall behandla patienter och inte provsvar så stringent som många av mina kollegor gör då referensvärdena är satta på friska individer. Jag tycker du kan säga till att som inte vill höja: Vill du inte att jag skall må bra och fungera? Vad är ditt argument för att jag skall gå runt som en zombie? Finns det något du är rädd skall hända om jag äter 25 mcg mer?

Lycka till!

MVH/Kenneth

5. Svettas, trött, snabb puls, andfådd - men blodproverna visar inget

Läsarfråga:

Jag är en kvinna, snart 65 år, som fick reda på att jag har för högt sköldkörtelprov. Detta var 2014, sen händer det inget. Mina problem är att jag svettas, trött, snabb puls, andfådd. Men dom hittar inget. Proverna är så bra säger dom. Kan man lita på ett blodprov? Jag får känslan att läkaren inte tar detta på allvar, detta är så jobbigt att inte få känna sig pigg. Vad gör man? Hälsningar Ulla i Jämtland

Kenneth Ilvall svarar:

Hej Ulla!

Tycker att man bör ta om proverna då och då, det finns ofta en underliggande process som inte alltid visar sig direkt, sedan kan det vara något annat i kroppen som inte fungerar som du behöver åtgärda. Mitt råd är att gå tillbaka till din läkare och be om en utredning!

MVH/Kenneth

6. Har min sambo någon sköldkörtelrubbning?

Läsarfråga:

Hej! Detta gäller min sambo som är 65 år och vi vet inte längre vart vi ska vända oss. Han fryser konstant (under natten har han underkläder, pyjamas och en tjock morgonrock, vintertäcke och sängöverkast) han har gått upp i vikt, hans minne sviktar, lite ont varstans och allt blir bara mer och mer akut.... Vi har varit på vårdcentral men där säger de bara att det säkert går  över och att alla prover är bra. Han har även astma, äter waran, har medicin för blodfetter och blodtryck, lider även av sömnapné och har maskin för det. Tacksam om ni kan hjälpa oss till ”rätt” läkare eller ge råd vad vi ska göra. Han arbetar fortfarande

Med vänlig hälsning Maarit, Pajala

Kenneth Ilvall svarar:

Hej Maarit!

Det låter som om du skall säkerställa att de verkligen tagit alla prover man bör ta i din mans fall. Detta låter som en klassisk underfunktion av sköldkörteln, men kan även vara en testosteronbrist.

Lycka till! MVH/Kenneth

 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Ulla 2022-04-26 02:53 (20 månader sen)

    Äter125 Levaxin, 20 liothyrin om dagen .Minaprover är Ptrijodtyronin fri 5.8, P-Tyroxin fritt12, TSH0.02, P-TPO-ak28; S-TRAK 1.0 . Har stort besvär med ledvärk, mycket ont under fötterna, och svårt med sömnen, har ingen sköldkörtel kvar, min undran är om jag bara kan ta Lio i lite högre doser, för jag tror att Levaxinet är den stora boven. Vänlig hälsning Ulla. Skulle bli jätteglad om jag kan få höra något från Er.

  • Avatar Sara 2021-04-10 16:45 (3 år sen)

    Hej jag jag vill fråga jag har pågått ett år nästan och jag är 65 år med min hals och torrhet i munnen jag gjorde gastroskopi första gång de har hittat Helicobacter jag bli behandlad på det sedan gjorde jag en gång till då sa de det finns inte min magen så att jag äter kurra denOch jag har ingen matlust gått ner i vikt med vårdcentralen påstå proverna är bra vad ska jag göra och jag kan inte sova på nätterna heller tack


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons