Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Influensavaccin skyddar även mot hjärtinfarkt

Annons

Risken att drabbas av hjärtinfarkt minskar med nästan 20 procent för de som vaccinerar sig mot den årliga influensan, visar en ny stor granskning. Det är ingen nyhet att antalet fall av hjärtinfarkt ökar under vintermånaderna, samtidigt som lunginflammation och influensa är vanligt förekommande, rapporterar Sveriges Televisions Vetenskapsnyheter. Detta har fått forskare att fundera på om det finns något samband mellan infektioner och hjärtinfarkter.

En grupp forskare har därför specialgranskat omkring 80 000 patienter som var över 40 år gamla i England och Wales. Och det som forskarna har kunnat konstaterar är att de patienter som fått influensavaccin det senaste året hade en klart minskad risk att drabbas av hjärtattack, som hjärtinfarkt ofta kallas.

Bland de patienter som fått vaccinet minskade risken i genomsnitt med 19 procent.

– Vår studie visar att det är viktigt att uppmana vissa grupper att ta influensasprutan varje år, säger en av forskarna bakom studien, doktor Niroshan Siriwardena vid University of Lincoln i Storbritannien, till SVT.

I dag rekommenderas äldre och personer med hjärt- och kärlproblem att vaccinera sig årligen mot säsongsinfluensan, men i Sverige varierar kostnaden för vaccinet mellan de olika landstingen och den som vill vaccinera sig får betala sprutan själv.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.