Carina har högt kolesterol och högt blodtryck

Carina har hela livet ätit sunt och motionerat. Ändå fick hon för några år sedan beskedet att hon har både högt blodtryck och högt kolesterol.


Publicerad den: 2014-12-12
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson

Annons

– Jag blev faktiskt förbannad. Jag har alltid sett till att äta rätt och röra på mig. Såklart kände jag mig uppgiven när jag förstod att det inte hade haft någon effekt.

 

Högt kolesterol och högt blodtryck hänger ihop

Carina jobbar själv som sjuksköterska och har ofta kostsamtal med sina patienter. Därför kändes beskedet om det höga blodtrycket och kolesterolvärdena extra ironiskt. Men det är inte bara kost och motion som påverkar dina blodfetter – utan också ärftlighet, vilket Carina är övertygad om gäller i hennes fall.

Annons
Annons

 

– Pappa hade skyhögt blodtryck. Han fick massor med mindre proppar och sedan en stor hjärtinfarkt som han dog av. Jag har hela tiden vetat att jag också skulle få högt blodtryck.

Högt blodtryck orsakar inte i sig högt kolesterol, men ofta hänger de båda ihop. Var och en för sig ökar de risken för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, men tillsammans mångdubblar de risken. Som sjuksköterska är Carina extra medveten om vad hennes kolesterolvärden och blodtryck kan göra med kroppen.

Annons
Annons

– Men jag är inte den typen av människa som går och oroar sig över saker som jag inte kan göra något åt. Jag kan lika gärna få cancer och dö om ett halvår, sådant vet man ju aldrig.

Svårt att motivera sig till att leva sunt

Men alltsedan läkarbesöket när hon fick reda på att både blodtrycket och kolesterolvärdet låg för högt har hon haft svårt att motivera sig till att leva sunt.

 

– Jag vill inte påstå att jag äter urdåligt och jag försöker fortfarande att hålla mig undan fett. Men det spelar ju inte så stor roll vad man gör om man har anlag för det här.

Det finns flera typer av mediciner som sänker halterna av blodfetter. Carina har provat två olika typer av blodfettssänkande preparat, men fick svåra biverkningar av båda. Den ena medicinen gav henne muskelvärk och den andra fick hon magsmärtor av, så nu har hon valt att inte ta någon medicin alls.

 

 ANNONS:

– Jag vill inte råda någon annan kring hur de ska göra, för de här preparaten kan mycket väl fungera för andra. Men själv känner jag att jag hellre dör några år för tidigt än att jämt gå runt och ha ont i musklerna eller i magen, säger hon. 

 

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Nisse 2014-12-20 18:22 (5 år sen)

  "ätit sunt", "försöker fortfarande hålla mig undan fett", men "ändå högt blodtryck och högt kolesterol". Jag tycker att om man inte ser ett samband mellan två företeelser, då kanske man måste förkasta den "sanning" man lever efter och försöka se saken från ett annat håll.
  Googla och läs på om fettintag och kolesterol och bilda dig en egen uppfattning.

 • Avatar Sualsidal 2015-01-1 23:09 (5 år sen)

  Hej Anna-Cajsa!
  Tappa inte modet!
  Mitt förslag: köp följande 2 böcker, och då hittar du lösningen på ditt problem.
  Matrevolutionen, skriven av Andreas Eenfeldt, som driver Sveries största hälsoblogg Kostdoktorn.se
  och
  Brödberoende, skriven av den amerikanska hjärtläkare William Davis.

  Lycka till och God fortsättning

  PS!
  Jag hoppas att om cca 6 månader skall du berätta att ditt problemen är löst.

 • Avatar Margareta Lundström Sjuksköt 2015-01-7 21:02 (5 år sen)

  Grattis till till ditt kolesterol. Kolesterol är din bästa vän. Din hjärna varenda cell kroppen behöver kolesterol. De som har högt kolesterol lever längre. Kolesterol skyddar mot infektioner.
  När det gäller blodtrycket så se till att minimera intag av socker och stärkelse och se till att du äter ordentligt med animaliskt fett. Fett kött,smör ost avocado fet fisk osv....
  Försök att trycka ner ditt blodtryck med Magnesium. Fråga i hälsokosten efter magnesium med bra biologisk tillgänglighet.
  Sluta att mäta och tänka på kolesterol. Du har precis den mängden du behöver. Men för allt i världen låt inte din okunniga doktor lura på dig kolesterolsänkande medicin. Då är du riktigt illa ute.

 • Avatar Eva 2015-01-8 01:52 (5 år sen)

  Håller helt med Margareta L och Sualsidal. En bra bok till: Frisk av mat av Mats Lindgren. Han skriver dessutom roligt och en hel del om kolesterol. Man behöver inte äta mediciner! Går att fixa med kosten! Han och många till är levande bevis. Han kastade medicinerna och lade om kosten och blev frisk från många grejer. Boken finns att låna på biblioteket, alla fall i Stockholm. Det är inte farligt med högt kolesterol enligt de som verkligen vet. De vill bara tjäna pengar på mediciner, men går som sagt va att bota med maten!

 • Avatar crossvave 2015-01-8 11:34 (5 år sen)

  Hej Carina! Jag har också haft högt kolesterolvärde. Ändrade kosten, slutade med sötsaker o dåligt fett. Mycket grönsaker fisk kyckling o vegitarisk kost. Började även ta Redasin som är gjort på rött ris och finns på hälsokostbutikerna. Mitt kolesterolvärde sjönk ganska snart från 7,3 till 4,8 och har legat där i drygt ett år. Prova gärna Redasin innan du ändrar kosten så ser du om det har någon verkan. Lycka till crossvave

 • Avatar Hans Bergqvist 2015-01-23 08:43 (5 år sen)

  Genom åren har jag haft ett förhöjt kolesterolvärde ca 6.5 och oberonde på vad jag gjort i förhållande till kost och motion så har värdet varit ungefär detsamma.
  På lite "äldre" dar så fick jag förmaksflimmer och blev föremål för omsorger på stadens stora och välrenommerade sjukhus och jag hann knappt innanför dörrarna förrän jag fick Statiner insatt av behandlande läkare (för så skulle det vara enl. skolboken).
  Tiden gick och undersökningar "högt och lågt" tog vid bl.a. angiografi som visade att jag hade bra kranskärl utan förträngningar och förkalkningar.Därvid drog man den slutsatsen att mina kolesterolvärden borde ha påverkat mina blodkärl för "evigheter" sedan och jag har de värden jag har för att det i huvudsak är ärftliga.
  Statinerna sattes ut och det var jag glad för, att äta "onödig" medicin är ju inte vettigt (vad nu än skolboken säger).

 • Avatar 2015-08-1 04:23 (5 år sen)

  Folk är olika och reagerar olika på mediciner. Redan en vecka efter hjärtklaffsbyte 2012 klagade jag hos doktorerna på, varför det for elektriska strömningar genom armar och ben utan att man svarade fast man visste.

  Inte förrän efter sex månader berättade en AT-Läkare att det var Atorvastatin som han böt ut mot Simvastatin utan någon förbättring.
  När jag började stappla fram på grund av muskelförtviningar i muskelfästena i bäckenregionen böt jag hjärtklinik som beordrade mig att sluta ta statiner och i stället äta havregrynsgröt varje kväll. Efter en vecka försvann alla problem.

  Efter att ögonen började flimra och slockna någon månad efter hjärtklaffsbytet 2012 misstänkte man TIA så jag lades in för utredningar där man aldrig kunde konstatera att så var fallet. Däremot såg man på huvudröntgen att högra halspulsådern var igenslaggad till 80 procent.

  Efter att ha slutat med statinerna och börjat äta havregrynsgröt försvann ögonflimret, tills för någon vecka sedan då de kom tillbaks.
  Havregrynsgröten, Magnesiumtabletter styrka 150 och Klarin Perfekt var tydligen bara ett hokus pokus.

  Jag som aldrig rökt eller nyttjat sprit och dansat flera gånger i veckan har vägt runt 75 kg så länge jag kan minnas. Men några månader efter hjärtklaffsbytet ökade jag i vikt till 87.5 kg, så jag började vrålbanta. Nu väger jag 77 kg. Jag helt enkelt svälter mig tillbaks till 75 kg.

 • Avatar 2015-12-2 11:11 (4 år sen)

  Hej,
  Måste ställa en fråga; jag har ett mycket lågt värde av det onda kolesterolet (1,5) och högt av det goda (7). Lite högt blodtryck /150/90), har påbörjat medicinering (låg dos). Nu vill min läkare ev sätta in kolesterolsänande medicin. Jag trodde att mina värden var jättefina, har jag fel?

 • Avatar Dr kurt 2017-04-2 10:40 (3 år sen)

  Vad är det ni inte förstår?, ät fett eller dö.

 • Avatar Kirstie 2017-06-2 10:07 (3 år sen)

  Att hålla sej undan fett är väl ett misstag många gör. Själv äter jag minst en matsked olivolja, 3 Omega3 kapslar varje dag. Använder ekologisk kokosolja i matlagning och undviker att blanda fett o socker. Fikar inte traditionellt utan tar en halv banan(så grön som möjligt) till kaffet. Det värsta man kan göra är att äta fett med kolhydrater, speciellt de snabba. Men en grönsallad med mycket ruccola, med räkor eller kyckling, feta ost och massor av olivolja, det är grejer det! Undviker bröd, pasta, ris o potatis. Äter istället sötpotatis, quinoa, linser, och bönpasta.
  Mår super å lågt blodtryck vid 60 års ålder ☺


Annons
Annons
Annons