Fetmakirurgi kan leda till färre fall av hjärtsvikt
Nyhet | Hjärtsvikt

Fetmakirurgi kan leda till färre fall av hjärtsvikt

För patienter som genomgått fetmakirurgi, visar nu en ny svensk observationsstudie, att de löper lägre risk för hjärtsvikt jämfört med patienter som gått ner i vikt med hjälp av motion och förändrad kost. Det rapporterar Dagens Medicin.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-11-16
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Fetmakirurgi har genom tidigare studier visat att kirurgiformen minskat risken för flera andra allvarliga sjukdomar, men att risken för hjärtsvikt minskar är nytt.

Patienterna i observationsstudien hade ingen historia av hjärtsvikt och hade en snittvikt på 119 kilo. Data från skandinaviska obesitasregistret, SoReg med närmare 26 000 patienter jämfördes med 14 000 personer som genomfört ett livsstilsprogram via ett nationellt register.

Efter fyra år var förekomsten av hjärtsvikt 50 procent lägre bland deltagare som fått fetmakirurgi, jämfört med deltagare i kontrollgruppen.
Forskarna bakom studien menar att utfallet skulle kunna förklaras av

Annons
Annons

att personerna som genomgått en fetmakirurgi i lägre utsträckning drabbades av diabetes, hjärtflimmer och högt blodtryck, jämfört med gruppen som genomgått livsstilsförändringar. Riskfaktorerna ovan är kända riksfaktorer för just hjärtsvikt.

Resultaten av observationsstudien presenterades på American Heart Associations möte i USA.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons