Forum Hjärt- & kärlsjukdom


Hur göra med mina tre hematom pâ lâret?

Jag befinner mig i Thailand under vinterhalvåret.
För 5 veckor sedan råkade jag ut för en liten olycka. Jag klättrade upp på en tvådelad stege och när jag kom upp på den övre delen så kollapsade stegen. Jag faller ner och min hela min tyngd (100 kg) pressar låret mot stegen. Följden blir att jag fick ett rejält blåmärke på högra lårets insida. Efter 3-4 v så har blåmärket försvunnit. Nu har det gått 5 veckor och när jag trycker på området så smärtar det och jag kan känna att det finns som klumpar inuti.
För några dagar sedan var vi på utflykt 25 mil och jag tänkte att jag skulle gå in på ett sjh för att be dem titta på det och bedöma om det skulle gå bort av sig själv eller om något skulle behöva göras. Jag skrevs in, blev undersökt av en läkare och genomgick en ultraljudsundersökning. Läkaren sa att de ville behålla mig och hon pratade om att jag skulle behöva en intravenös spruta. Men jag sa att jag ville göra det där jag bodde. Hela besöket tog en timme! Och kostade mig 375 SEK, ett privat sjh, annars hade det varit billigare. Den servicen har man inte i Sverige! Läkaren på ultraljud skrev en beskrivning på engelska och bifogade 3 bilder.
När jag kom besökte jag det lokala privata sjh. Jag fick vänta en dag på en specialist. När hon hade läst rapporten och undersökt mig så ville hon att en kirurg skulle bedöma skadan. Efter 1 timmes väntan kom jag in till honom. Efter att han granskat underlag och mig säger han att han vill operera mig. Han menar att det är nödvändigt, fick ingen förklaring varför. Jag förstod det som att de skulle göra lika stora snitt som hematomen är, inget titthål och suga ut. Om jag förstod honom rätt så sa han att det inte fanns någon infektion. 1-2 dar på sjh. Jag fick efter väntan ett pris: 25’-36’ SEK
Samma dag besökte jag ett mindre statligt sjh. Jag fick träffa en mycket ung läkare. Han ringde någon och vad jag tror mig förstå så var det en mer erfaren läkare som han rådgjorde med. Jag nämnde för honom att jag blivit rådd till operation. Hans beslut blev att skriva ut antibiotika och ge mig en ny besökstid om en vecka för att se om hematomen hade minskat. Jag sa att jag inte tål penicillin eller acetylsalicylic acid. Men han skrev i alla fall ut antinflammatorisk medicin Ibuprofen, samma grupp acetylsalicylsyra. Mitt problem är att jag får kliande utslag av penic. O acetyls.
Nu är jag i det läget att jag inte vet hur jag ska göra. Ska jag verkligen behöva operera mig för ca 30.000 kr? Det finns alltid risk med ingrepp och det är inte gratis.
Lite mer info om mig och skadan. Jag är en vital man på 75 år. Promenerar, cyklar, simmar. Inga problem med hematomet när jag går. När jag trycker på dem smärtar det. Känner ingen värme från dem. Har inte feber.
Kan någon ge mig råd?

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons