Lågt blodvärde (anemi)
Lågt blodvärde kan ge olika symtom och har många möjliga orsaker.
Vad är anemi?
Anemi betyder att det finns för lite hemoglobin i blodet. Hemoglobin är ett ämne som tar hand om syretransporten i blodet och finns inne i de röda blodkropparna. Det är hemoglobin som gör att blod ser rött ut och det är mängden hemoglobin som avses när vi talar om att mäta "blodvärdet". Anemi kallas ofta för "lågt blodvärde" eller "blodbrist". Anemi är ingen sjukdom i sig utan ett fynd som oftast behöver utredas.
Symtom
Låg syretransportkapacitet kan leda till många olika symtom. Exempel på symtom är trötthet, yrsel, andfåddhet, sömnstörningar, huvudvärk, kraftlöshet, koncentrationssvårigheter, hjärtklappning, nedstämdhet, öronsus, oroliga ben och försämrat sexualliv. Om blodvärdet sjunker långsamt eller har funnits länge kan det dock vara så att man inte upplever några symtom alls.
Lever du med en MPN-diagnos?
Då vill vi bjuda in dig till att delta i en enkätundersökning. Syftet med undersökningen är att skapa en djupare förståelse för de känslor och upplevelser som patienter med MPN står inför. Genom att ta del av dina erfarenheter kan vi identifiera områden där förbättringar och stöd behövs mest.
Orsak
Det finns många olika orsaker till att anemi uppstår. Exempel är:
- Brist på järn (järnbristanemi).
- Brist på vitamin B12 eller folsyra.
- Ärftliga sjukdomar, såsom talassemi eller sicklecellanemi.
- Aplastisk anemi, där benmärgen inte kan producera tillräckligt med röda blodkroppar.
- Blödningar från mag-tarmkanalen eller urinen.
- Menstruella blödningar.
- Ökad nedbrytning av röda blodkroppar i kroppen.
- Hypotyreos.
- Testosteronbrist.
- Kroniska sjukdomar och infektioner.
HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om vårdens skyldigheter gentemot dig som patient och anhörig!
Diagnos
Diagnosen ställs utifrån symtom och fynd som ger misstanke om anemi. Oftast tas först ett blodvärde för att bedöma om det föreligger anemi. Oftast följer automatiskt några andra svar med som talar om för läkaren vilka orsaker kan ligga bakom. Efter det görs ofta nya prover för att leta efter den exakta orsaken. Förutom blodprover kan det också vara avföringsprov för att leta efter blod i avföringen som man inte själv kan se. Ibland behöver man göra en gastroskopi eller koloskopi.