Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Anemier

Folatbrist


Uppdaterad den: 2019-03-05
Sakkunnig: Remy Waardenburg, Specialistläkare i allmänmedicin, Bonnier Healthcare

Annons

Vad är folatbrist?

Folat, som också kallas för vitamin B9, är ett viktigt ämne i kroppen eftersom det har en viktig funktion vid produktion av DNA i celler. För låga värden av vitaminet gör att det kan uppstå tecken på sjukdom, som till exempel lågt blodvärde.

Folatbrist ovanligt i Sverige, eftersom det finns gott om folat i maten vi får i oss. 

Annons
Annons

Symtom och tecken

Folatbrist kan leda till olika symtom och tecken:

  • Blodbrist (anemi). Exempel på symtom på anemi är trötthet, blekhet, hjärtklappning, andfåddhet och bröstsmärtor vid ansträngning.
  • Neuropsykiatriska tecken, såsom nedsatt kognitiv förmåga och demens. 
  • Röd och slät tunga som kan svida. 

Symtom som kan tyda på en bakomliggande orsak (se nedan):

  • Sjukdomar som ger nedsatt upptagning av näring i tarmen (malabsorptionssjukdom). Kronisk diarré är det tydligaste symtomet på ett sådant tillstånd. Viktnedgång kan tyda på fel- eller undernäring.

Orsak

Om kroppen tar upp för lite folat eller intaget är för litet, kan det bli brist på folat i kroppens vävnader. Ibland ökar kroppens förbrukning av folat och det behövs då mer folat. Det är framför allt vävnader som har hög omsättning av celler, som blodceller och celler i mag-tarmkanalen, som får problem först.

Nedsatt intag av folat vid:

  • Alkoholöverkonsumtion, på grund av ofta ensidig kost som bland annat kan leda till folatbrist.
  • Mycket bristfällig näring, som vid till exempel anorexia nervosa.

Dåligt upptag från tarmarna vid:

  • Crohns sjukdom eller celiaki.
  • Efter att delar av tunntarmen har tagits bort, eller vid vissa överviktsoperationer (gastric bypass).

Ökad förbrukning vid:

  • Graviditet, för tidig födsel.
  • Dialys, vid hemolytisk sjukdom (ett tillstånd med anemi på grund av skadade röda blodkroppar) och vid cancersjukdom.
Annons
Annons

Diagnos

Vid blodbrist och andra symtom som passar ihop med folatbrist görs ofta ett blodprov för att bestämma folatvärdet. Om värdet är mycket lågt så har man folatbrist. Det är dock vanligt att värden ligger i en gråzon, där det behövs ett prov på homocystein för att bedöma om det kan föreligga folatbrist.

Ett alternativ är att man tar ett värde på homocystein först. Om det värdet är normalt föreligger inte folatbrist. Högre värden kan bero på folatbrist, men också på hypotyreos, brist på vitamin B12 och sämre njurfunktion.

Oftast tas andra prover samtidigt, såsom blodceller (blodstatus), nivån av vitamin B12 och ferritin (ett värde som säger något om järnförråden i kroppen).

Behandling

Målet med behandlingen är att förbättra balansen av folat i kroppen, så att symtom och tecken på folatbrist försvinner. Om bristen beror på för lågt intag av folat så kan det räcka med förändrade kostvanor. I praktiken ges nästan alltid tillskott med folsyra (syntetisk form av folat) i tablettform när diagnosen har ställts.

Kosthållning

  • Mörkgröna bladgrönsaker (till exempel spenat, ruccola, frisésallad, machésallad), kål (som broccoli, brysselkål, blomkål), baljväxter (bönor, kikärter, linser), rotfrukter (till exempel kålrot, rödbetor), frukter (apelsin, kiwi, honungsmelon), bär (jordgubbar, hallon, björnbär), andra grönsaker (paprika, majs).
  • Folat är värmekänsligt och förstörs lätt vid (längre) uppvärmning. Grönsakerna bör därför ätas råa eller ångkokas (under kortare tid).
  • Fullkornsprodukter, filmjölk och yoghurt innehåller förhållandevis mycket folat, samt lever (som gravida inte bör äta) och leverpastej (kan ätas av gravida).

Läkemedelsbehandling

Oftast ges folsyra dagligen i en något högre dos under kortare period. Därefter är en dosering på 1 mg dagligen tillräcklig. 

Förebyggande behandling

Om en kvinna har låga halter av folat i kroppen före och under den första tiden av graviditeten ökar risken för ryggmärgsbråck hos barnet. Genom att äta folsyra dagligen när man som kvinna kan tänka sig bli gravid minskar risken. Det rekommenderas också att ta 400 mikrogram folsyra dagligen per dag  från att man vet att man är gravid tills den 12 graviditetsveckan.

Prognos

Tillståndets prognos beror helt på grundsjukdomen. Om det beror på lågt intag är det lätt att korrigera bristen. Om det däremot beror på en tarmsjukdom är det beroende av hur bra tarmsjukdomen kan behandlas.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons