Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Anemier

Folatbrist

Brist på folat kan ge lågt blodvärde vilket i sin tur kan leda till trötthet och andfåddhet.


Uppdaterad den: 2023-10-23

Annons

Vad är folatbrist?

Folat, som också kallas för vitamin B9, är ett viktigt ämne i kroppen eftersom det har en viktig funktion vid produktion av arvsmassa i celler (DNA och RNA). För låga värden av vitaminet gör att det kan uppstå tecken på sjukdom, som till exempel lågt blodvärde.

Folatbrist ovanligt i Sverige, eftersom det finns gott om folat i maten vi får i oss. 

Det är vanligt att säga att man har brist på folsyra. Men det är egentligen inte helt korrekt eftersom folsyra är den syntetiska formen av folat, alltså den formen som vi människor har tillverkat. 

Annons
Annons

Symtom och tecken

Folatbrist kan leda till olika symtom och tecken:

 • Lågt blodvärde (anemi). Exempel på symtom på anemi är trötthet, blekhet, hjärtklappning, andfåddhet och bröstsmärtor vid ansträngning.
 • Neuropsykiatriska tecken, såsom nedsatt kognitiv förmåga och demens. 
 • Röd och slät tunga som kan svida. 

Symtom som kan tyda på en bakomliggande orsak (se nedan):

 • Sjukdomar som ger nedsatt upptagning av näring i tarmen (malabsorptionssjukdom), till exempel celiaki. Kronisk diarré är det tydligaste symtomet på ett sådant tillstånd. Viktnedgång kan tyda på fel- eller undernäring.

Orsak

Om kroppen tar upp för lite folat eller intaget är för litet, kan det uppstå brist på folat. Ibland ökar kroppens förbrukning av folat och det behövs då mer folat. Det är framför allt vävnader som har hög omsättning av celler, som blodceller och celler i mag-tarmkanalen, som får problem först.

Nedsatt intag av folat vid:

 • Alkoholöverkonsumtion, på grund av ofta ensidig kost som bland annat kan leda till folatbrist.
 • Mycket bristfällig näring, som vid till exempel anorexia nervosa.

Dåligt upptag från tarmarna vid:

 • Crohns sjukdom eller celiaki.
 • Efter att delar av tunntarmen har tagits bort, eller vid vissa överviktsoperationer (gastric bypass).

Ökad förbrukning vid:

 • Graviditet, för tidig födsel.
 • Dialys, vid hemolytisk sjukdom (ett tillstånd med anemi på grund av skadade röda blodkroppar) och vid cancersjukdom.
Annons
Annons

Diagnos

Vid blodbrist och andra symtom som passar ihop med folatbrist görs ofta ett blodprov för att bestämma folatvärdet. Om värdet är mycket lågt så har man folatbrist. Det är dock vanligt att värden ligger i en gråzon, där det behövs ett annat prov på så kallat homocystein för att bedöma om det verkligen är folatbrist.

Ett alternativ är att man tar ett värde på homocystein först. Om det värdet är normalt har man inte folatbrist. Högre värden kan bero på folatbrist, men också på hypotyreos, brist på vitamin B12 och sämre njurfunktion.

Oftast tas andra prover samtidigt, såsom blodceller (blodstatus), nivå av vitamin B12 och ferritin (ett värde som säger något om järnförråden i kroppen).

Behandling av folatbrist

Målet med behandlingen är att förbättra balansen av folat i kroppen, så att symtom och tecken på folatbrist försvinner. Om bristen beror på för lågt intag av folat så kan det räcka med förändrade kostvanor. I praktiken ges nästan alltid tillskott med folsyra (syntetisk form av folat) i tablettform när diagnosen har ställts.

Kost med mycket folat

 • Mörkgröna bladgrönsaker (till exempel spenat, ruccola, frisésallad, machésallad), kål (som broccoli, brysselkål, blomkål), baljväxter (bönor, kikärter, linser), rotfrukter (till exempel kålrot, rödbetor), frukter (apelsin, kiwi, honungsmelon), bär (jordgubbar, hallon, björnbär), andra grönsaker (paprika, majs).
 • Folat är värmekänsligt och förstörs lätt vid (längre) uppvärmning. Grönsakerna bör därför ätas råa eller ångkokas (under kortare tid).
 • Fullkornsprodukter, filmjölk och yoghurt innehåller förhållandevis mycket folat, samt lever (som gravida inte bör äta) och leverpastej (kan ätas av gravida).

Läkemedelsbehandling

Oftast ges folsyra dagligen i en något högre dos under kortare period, till exempel 5 mg under en till två veckors tid. Därefter är en dosering på 1 mg dagligen en adekvat dosering. Intag av mer än 1 mg per dag under längre tid rekommenderas inte. 

Förebyggande behandling

Om en kvinna har låga halter av folat i kroppen före och under den första tiden av graviditeten ökar risken för ryggmärgsbråck hos barnet. Genom att äta folsyra dagligen när man som kvinna kan tänka sig bli gravid minskar risken. Det rekommenderas också att ta 400 mikrogram folsyra dagligen per dag från att man vet att man är gravid tills den 12:e graviditetsveckan. 

Prognos

Oftast är det enkelt att behandla folatbrist med tabletter. Om den underliggande sjukdomen inte botas behöver man ibland äta folsyra under en längre tid. 


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.