Fakta | Anemier

Folatbrist


Uppdaterad den: 2015-01-21
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

Vad är folatbrist?

Broccoli innehåller folsyra

Tillståndet definieras som en bestämd typ av anemi (lågt blodvärde) som uppstår som följd av brist på ämnet folat. Anemin kallas också för megaloblastanemi.

Megaloblastanemi är en ovanlig orsak till anemi i Sverige. Tillståndet ses oftast bland alkoholister, äldre med bristfällig kost, personer med anorexia nervosa och patienter med malabsorptionstillstånd.

Om en kvinna har låga halter av folat i kroppen före och under de första veckorna i graviditeten ökar risken för ryggmärgsbråck hos barnet. Genom att ha ökat sitt folat-/folsyraintag till cirka 400 mikrogram per dag vid tiden för befruktningen, minskar risken att föda barn med ryggmärgsbråck. Läs mer om folsyra och graviditet.

Annons
Annons

Symtom

Folatbrist i sig ger inga besvär. Symtomen beror på anemin. Dessa är trötthet, yrsel, nedsatt fysisk prestationsförmåga, hjärtklappning, andfåddhet, bröstsmärtor vid ansträngning. Andra tecken är sammankopplade med orsaken till folatbristen, såsom sjukdomar som ger nedsatt upptagning av näring i tarmen (malabsorptionssjukdom), felnäring eller undernäring. Kronisk diarré är det tydligaste symtomet på ett sådant tillstånd. Viktnedgång kan tyda på fel- eller undernäring.

Orsak

Folat är nödvändigt för att bilda röda blodkroppar. Om kroppen förbrukar för mycket folat, eller intaget är för litet, kan det inte bildas några röda blodkroppar. Då uppstår symtom på anemi.

Nedsatt intag av folat är den vanligaste orsaken. Det orsakas av malabsorption som följd av operation där hela eller delar av magsäcken har tagits bort, Crohns sjukdom eller celiaki. Alkoholmissbrukare håller ofta ensidig kost som bland annat kan leda till folatbrist. Läkemedel kan göra att folat bryts ner direkt efter att det intagits. Sådana läkemedel är fenytoin, tricykliska antidepressiva, p-piller, trimetoprim, metotrexat, 5-fluouracil.

Annons
Annons

Ökat behov är mer sällan en förklaring. Men det kan uppstå under graviditet, hos för tidigt födda barn, hos dialyspatienter, vid hemolytisk sjukdom (ett tillstånd med anemi på grund av skadade röda blodkroppar), hög ämnesomsättning (hypertyreos) och vid cancersjukdom.

Diagnos

Sjukdomshistoria (anamnes) med symtom och tecken på anemi, särskilt om det samtidigt förligger kronisk diarré. Vid läkarundersökning kan mätning av längd och vikt bekräfta undernäring. Det kan påvisas blank och röd tunga, och sår i mungiporna (så kallade ragader). Gulaktig och blek hud förekommer ibland. Det bör inte finnas tecken på neurologiska symtom. Om så är fallet, tyder det på att förklaringen till anemin är brist på vitamin B12.

I första hand tas ett blodprov för mätning av folatnivån, därtill är det naturligt att mäta nivån av vitamin B12 och ferritin, som är reducerad vid järnbrist.

FÅR DU VÅRD ENLIGT PATIENTLAGEN? Svara på Netdoktors enkätundersökning här!

Behandling

Målet med behandlingen är att förbättra balansen av folat i kroppen, så att anemin förbättras. I praktiken medför detta nästan alltid tillskott med folsyra (syntetisk form av folat).

Vad kan man göra själv?

  • Ät rikligt av framför allt mörkgröna bladgrönsaker (till exempel spenat, ruccola, frisésallad, machésallad), kål (som broccoli, brysselkål, blomkål), baljväxter (bönor, kikärter, linser), rotfrukter (till exempel kålrot, rödbetor), frukter (apelsin, kiwi, honungsmelon), bär (jordgubbar, hallon, björnbär), andra grönsaker (paprika, majs).
  • Tänk på att folat är värmekänsligt och förstörs lätt vid (längre) uppvärmning. Grönsakerna bör därför ätas råa eller ångkokas (under kortare tid).
  • Även fullkornsprodukter, filmjölk och yoghurt innehåller förhållandevis mycket folat, samt lever och leverpastej (gravida bör dock ej äta lever).

Läkemedelsbehandling

Oftast ges folsyra dagligen under en period. En dosering på 1 mg dagligen är tillräcklig. Vid malabsorption kan det vara nödvändigt med 5 mg dagligen.

Prognos

Tillståndets förlopp varierar med grundsjukdomen.