Hepatit B under graviditeten


Uppdaterad den: 2013-03-26
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare i allmänmedicin och medicine doktor, medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Leverinflammation kan orsakas av flera olika virus. I samband med graviditeten bör man vara uppmärksam på hepatit B-virusinfektion. Hepatit B kan utveckla sig till en mycket allvarlig sjukdom eller förlöpa utan tecken på sjukdom. Efter infektionen kommer omkring 10 % att vara smittbärare av hepatit B-virus resten av livet.

Särskilda risker för gravida

En gravid kvinna som är kronisk bärare av hepatit B, kommer i mer än 90 % av fallen att överföra infektionen till sitt barn under förlossningen. Nästan alla smittade barn kommer själva att bli kroniska bärare av hepatit B med senare risk att utveckla skrumplever och levercancer. De kan dessutom smitta familjemedlemmar och andra barn, till exempel på dagis och skola.

Hur undersöker man om en gravid kvinna är bärare av hepatit B?

Ett blodprov kan visa om man bär på hepatit B. Blodprovet ska tas antingen före graviditeten eller vid första läkarbesöket under graviditeten. Är blodprovet positivt betyder det att man är bärare av hepatit B.

Annons
Annons

Kan hepatit B behandlas?

Om man redan vet att man är kronisk bärare av hepatit B kan infektion förebyggas hos ditt nyfödda barn genom att ge det en injektion av immunglobulin och samtidigt vaccinera barnet mot hepatit B. Detta måste göras inom 24 timmar efter födseln och kommer i 95 % av fallen att förhindra infektion hos barnet.


Annons
Annons
Annons
Annons
Annons