Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Graviditetsvecka 14


Uppdaterad den:
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Mamman

Förutom att det är vanligt med påfrestande humörsvängningar är det många som märker att de blir mer ouppmärksamma. Du glömmer saker lättare, och det kan vara svårt att hålla koncentrationen uppe. Du får trösta dig med att det bara är tillfälligt. Hjärtat pumpar nu ut cirka 20 % mer blod än före graviditeten – detta för att förse både dig och fostret med tillräckliga mängder syre. Hos de flesta börjar magen bli tydlig nu, och det är inte bara du som märker den längre. Investera i sköna joggingbyxor eller mammakläder. Pressa inte in dig i för små eller trånga kläder.

Fostret

Öronen flyttar sig från nacken till huvudet och sitter nästan på rätt plats. Huvudet är inte längre så stort i förhållande till resten av kroppen. Musklerna fortsätter att utvecklas och fostret kan bland annat knyta näven. Huden håller på att utvecklas och är tunn och genomskinlig. Fostret har en väl utvecklad hörsel, och lyssnar på de lugnande, men kraftiga, ljuden från mammans hjärta och tarmar.

Fostret väger nu cirka 70 g.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Annons