Graviditetsvecka 11


Uppdaterad den: 2013-01-31
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Mamman

Kanske känner du dig mindre illamående nu? För somliga kan illamåendet hålla i sig under en lite längre tid. Nu tar moderkakan över hormonproduktionen. Många upplever den här veckan som en efterlängtad milstolpe. Äntligen har du kommit så långt att risken för missfall har minskat betydligt.

Fostret

Fostrets hjärna har nu samma struktur som den kommer att ha vid födseln. Fostret har reflexer och övar på att svälja. Urinproduktionen startar, och fostret dricker fostervatten som det sedan kissar ut. Fostret liknar nu en människa – huvudformen är rundare och ansiktet har fått en profil med näsa och haka. Det är nu 7 cm långt och väger cirka 20 g.

Rabatter för dig som blir prenumerant på Netdoktors nyhetsbrev: Just nu 20% rabatt på värmedynan Heather. Läs mer och ta del av erbjudandet här »

Ökade flytningar?

Många gravida får rikligare flytningar under graviditeten. Det är normalt. I vissa fall kan orsaken vara en svampinfektion eller en infektion orsakad av bakterien Gardnerella.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons