Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Fetma bland gravida kvinnor ökar

En unik undersökning från Karolinska institutet visar att förekomsten av fetma bland gravida kvinnor ökar. Mellan 2000 och 2010 steg andelen gravida kvinnor med fetma i hela landet från 8,2 procent till 9,6 procent.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-10-07
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Siffrorna gäller vikten vid det allra första besöket hos mödravårdscentralen, då graviditeten isig ännu inte fått kvinnans vikt att öka.

Undersökningen omfattar drygt 1,5 miljoner gravida kvinnor mellan 1992 och 2010 och har gjorts i samarbete med Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin vid Stockholms läns landsting.

– Trenden är väldigt tydlig. Förekomsten av fetma ökar i grupper med lägre utbildning. Bland dem som har eftergymnasial utbildning eller högskoleutbildning har ökningen planat ut, säger Finn Rasmussen, professor i socialmedicin vid Karolinska institutet.

Annons
Annons

Förutom att socioekonomiska faktorer, som inkomst och utbildningsnivå får en allt större betydelse – visar även undersökningen att det finns stora geografiska skillnader. Bland de gravida kvinnorna i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö led runt 9-10 procent av fetma år 2010. I glesbygden var andelen med fetma 18,5 procent.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar 2013-10-7 16:19 (10 år sen)

  Otroliga miljoner läggs på att hitta "underbakterier" mot fetman. Men det är inte enstaka bakterier som hjälper, utan hela gruppen av de goda bakterierna som helt avgör hela välbefinnandet, mot allergier, vikten, kolesterolet, och framför allt immmunförsvaret.
  Såg en studie där USA kunde sparar oerhörda miljarder om folk använde preventivt kosttillskott som borde bespara staten dessa enorma kostnader.
  Här under står kort beskrivet om Topinulin aktiv, det är fruktoligosackariderna i denna som blir supernäring åt samtliga av de goda bakteriestammarna som genom kraftigt tillväxt tränger ut dem som orsakar störningar och fetman. Man vet nu att dåliga bakterier kan omvandla näringen till fett, istället för till näring.
  Här kommer en länk med senaste om "gutbiota " tarmbakterier:

  http://www.nutraingredients-usa.com/Research/Gut-bacteria-are-closely-linked-to-immune-functions-review-suggests/?utm_source=newsletter_daily&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%2BDaily&c=e4vJDCsUUjmd4GK0K41Drwy27%2FKKfnku

 • Avatar Tidigare användare 2013-10-7 16:25 (10 år sen)

  Dagens medicinpris visar hur långt forskningen kommit med cellens fysiologi. Inom fetmaforskningen har man sedan länge visat orsaken till att fetman ökar. Tyvärr är avgrunden mellan forskning och människors vilja att ta till sig verkligheten oöverstiglig. Man lyssnar hellre till alla prästinnor som predikar undergörande metoder med fantasifulla namn istället för verklig kunskap som har mejslats fram med stor möda under decennier. Orsaken är att Quick fix är mer tilltalande än segt och metodiskt arbete.

 • Avatar 2013-10-7 16:20 (10 år sen)

  Har precis läst en studie om en av staterna i USA där det är oerhörda problem med för tidigt födda och andra problem på grund av fetman som är ytterst vanlig där.
  Här i Europa, rekommenderas ett helt naturligt kosttillskott före och under graviditeten som tar bort sug efter sött och annat. De som tar detta regelbundet behåller bara precis den vikt som är önskvärd för egna och det växande fostrets bästa.
  Det består av koncentrat av jordärtskocka + blåstång. Motverkar illamående, bildar skyddande slemskikt på tarmens insida mot irritationer. Stabiliserar blodsockret och avlastar därmed bukspottskörteln från överproduktion varför den är lämplig för diabetiker också. Mycket populär i Tyskland där det är mest sålda medlet som rent bantningspreparat. Drar ut eventuella gamla jäsande matrester ur fickor och sprickor, då fungerar den som profylax mot cancer i grovtarmen.
  Alla former av tarmstörningar motverkas. Ni kan läsa mycket mera om den själva den heter: Topinulin aktiv. Produceras med GMP certifikat, som för läkemedel så den är helt säker.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons