Intresseområden sparade.

Tecken på graviditet

Det första tecknet på att en kvinna är gravid är utebliven menstruation. Menstruationen kan emellertid utebli av många andra orsaker. Om du samtidigt har bröstspänning och kanske illamående, i synnerhet på morgonen, kan det mycket väl vara så att du är gravid.

Uppdaterad den: 2008-10-20

Annons

Hur kan man bekräfta misstanken om graviditet?

Du kan gå till en läkare eller barnmorska och göra ett graviditetstest och en gynekologisk undersökning. Du kan också gå till apoteket och köpa ett graviditetstest som du själv genomför hemma. Graviditetstester ger utslag redan några få dagar efter utebliven menstruation om man är gravid.

Hur beräknar man när man ska föda?

Man beräknar en graviditets längd från den sista menstruationens första dag - även om befruktningen först sker cirka fjorton dagar senare, vid tidpunkten för ägglossning. Det innebär att man, den dag man blir gravid, faktiskt är i det som räknas som den tredje graviditetsveckan. En graviditet varar i 40 veckor.

Det är inte så svårt att komma fram till när du ska föda. Du räknar från sista menstruationens första dag. Om det exempelvis är den 1 april lägger du till en vecka. Det blir den 8 april. Så drar du från tre månader och kommer fram till dagen för förväntad födsel den 8 januari året efter. Om beräkningen ska hålla bör du ha haft regelbundna menstruationer med cirka fyra veckors mellanrum.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Kvinnor som gör uppehåll med p-piller, och blir gravida inom de närmaste 1-2 månaderna, kan ha osäker ägglossning. Många har inte någon överhuvudtaget, eller har oregelbunden menstruation efter att ha upphört med p-piller. Om du inte fått menstruation efter den sista p-pillerblödningen, men ändå blir gravid, ska du kanske lägga till en eller två veckor, kanske mer, när du beräknar datumet för förlossning. I en sådan situation bör du gå till en gynekolog och bli undersökt.

Rabatter för dig som blir prenumerant på Netdoktors nyhetsbrev: Just nu 20% rabatt på värmedynan Heather. Läs mer och ta del av erbjudandet här »

Kan läkaren avgöra om det beräknade förlossningsdatumet är korrekt?

Vid en gynekologisk undersökning hos din läkare kommer det att kunna avgöras med rätt stor säkerhet hur långt du har kommit i graviditeten och om beräkningen av förlossningsdatumet är korrekt. Annars kan man bedöma fostrets storlek vid en ultraljudsundersökning med så stor säkerhet att man kan beräkna förlossningstidpunkten. Alla kvinnor erbjuds ultraljudsundersökning, som utförs i 16:e till 18:e graviditetsveckan. Denna tidpunkt är den mest säkra utgångspunkten för att beräkna datumet för förlossningen. En ultraljudsundersökning är varken skadlig för fostret eller dig själv.