Jag är en svenska som bor i Tokyo och är gravid med mitt andra barn. Redan på min första kontroll frågade jag min japanska läkare, som är utbildad utomlands, om vilken mat i Japan jag ska undvika. Hon såg ut som ett frågetecken och sa, liksom alla andra gravida mammor här, att man ska äta allt som man ätit förut. Och om möjligt äta sushi varje dag! Jag fattar ingenting nu. Är det ett svenskt påhitt att inte äta rå fisk? Det kan inte vara möjligt att 25 miljoner gravida japanskor kan ha fel - då skulle alla nyfödda här vara förgiftade om det stämde? Kan det vara så att Japanska havet är renare än Östersjön - kan det vara möjligt? Eftersom jag älskar sushi och är en del av vår kost här hemma, är jag tacksam för svar.
Det kan vara lite lurigt att bo utanför Sverige, men ändå försöka leva efter svenska levnadsförhållanden.
Livsmedelsverket säger följande om gravad fisk, rökt fisk och sushi: Ät nygjorda eller nyförpackade produkter (kontrollera förpackningsdatum).
För mer information om graviditet och kost, se följande sida:
http://www.netdoktor.se/graviditet/?_PageId=972
Lycka till med mat och graviditet!
Med vänliga hälsningar,
Maria Hallström
Barnmorska