Fakta | Graviditet

Mjölkstockning / bröstinflammation

Bröstinflammation, mastit, är en inflammation i brösten under amningsperioden.


Publicerad den: 2013-03-26
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare i allmänmedicin och medicine doktor, medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är bröstinflammation?

Tillstånden inträffar oftast ett par veckor efter förlossningen. Vanliga symtom vid bröstinflammation är mjölkstockning, att mjölk inte passerar och smärtor i bröstet. Huden på bröstet blir hård, röd och svullen, och det är vanligt med feber, frossa, huvudvärk och dålig matlust.

Om du går i flera dagar med bröstinflammation utan att få behandling kan det också utvecklas en så kallad bröstböld (abscess), vilket är en ansamling av var i ett hålrum. Bröstet blir då svullet, och du kommer att känna en öm knöl inne i bröstet.

Bröstinflammation förekommer hos omkring 10 % av de kvinnor som ammar under barnsängsperioden. Omkring 10 % ammande kvinnor får årligen bröstinflammation i Sverige.

Annons
Annons

Orsak

Bröstinflammation utvecklas ofta i flera stadier. Först tilltäppta mjölkgångar, därefter kan det komma in bakterier i bröstet eller mjölk kan tryckas ut i bröstvävnad. Mjölk i bröstvävnaden, med eller utan bakterier, kommer att ge en inflammationsreaktion. De vanligaste bakterierna är gula stafylokocker som tränger in genom sprickor i huden runt bröstvårtorna och kommer in i mjölkgångarna.

Riskfaktorer för bröstinflammation är mjölk som samlas i brösten, tilltäppta mjölkgångar samt sår och spruckna bröstvårtor. Mjölk som blir stående i bröstkörtlarna eller tilltäppta mjölkgångar kan vara början på bröstinflammation. Om mjölken trycks ut i bröstvävnaden, blir det en inflammationsreaktion som kan vara mycket smärtfull. Eftersom mjölken inte töms ut, utgör den en bra grogrund för bakterier. Sår eller sprickor på bröstvårtorna ger nästan sex gånger så hög risk för bröstinflammation hos kvinnor som aldrig har haft bröstinflammation och cirka tre gånger så hög risk hos kvinnor med tidigare episoder med bröstinflammation jämfört med kvinnor utan sår och sprickor. Fel amningsteknik ökar risken för ömma bröstvårtor, men man kan också få bröstinflammation trots bra amningsteknik. Andra riskfaktorer för bröstinflammation är nedsatt allmäntillstånd, bröstinflammation under tidigare graviditet, åtsittande bh som ger dålig tömning av bröstet, och en abrupt förändring av tiden mellan amningarna.

Hur diagnostiseras tillståndet?

Diagnosen bröstinflammation ställs mot bakgrund av symtomen – ett hårt, svullet, ömt, varmt och rött bröst. Även feber, influensakänsla och frossa kan förekomma. Svullna lymfkörtlar i armhålan förekommer, ibland med röda strimmor från bröstet till armhålan. Sår eller sprickor på bröstvårtorna ökar sannolikheten för att det är en bakterieinfektion.

Annons
Annons

Icke-läkemedelsbehandling

Effektiv brösttömning är helt avgörande för behandling av bröstinflammation, och bör endast försökas under det första dygnet, om du inte har mycket nedsatt allmäntillstånd och hög feber. Bröstet bör tömmas ordentligt omkring varannan timme under hela dagen, samt ett par gånger på natten. Detta har vanligtvis god effekt och gör att användning av antibiotika inte är nödvändigt. Du bör dessutom använda bh för att ge bröstet stöd. Vid frekvent tömning av bröstet varar en icke-bakteriell bröstinflammation i genomsnitt i tre dagar och kompliceras med bakterieinfektion i enbart ett fall av 20.

För bakteriell bröstinflammation som behandlas med frekvent brösttömning plus antibiotika, varar inflammationen i genomsnitt i två dagar.

Kvinnan bör normalt fortsätta amma vid bröstinflammation – det är en del av behandlingen. Det enda undantaget är när en bröstböld tömmer sig i mjölkgångarna. Då ska amningen på det bröstet upphöra i några dagar efter påbörjad antibiotikabehandling och tills mjölkens utseende normaliseras. I fall där det är svårt att fortsätta amma på grund av smärtor, kan du använda en mjölkpump för att tömma bröstet.

På apotek hittar du bra krämer och salvor som du kan använda för att smörja in bröstvårtorna, så att du slipper sprickor och sårbildning. Detta är bra åtgärder som är viktiga för att begränsa bröstinflammationens utveckling.

Antibiotisk behandling

Om tömning av bröstet inte har någon effekt, kommer läkaren att behandla tillståndet med antibiotika. Du får då penicillintabletter som tar knäcken på bakterierna och som barnet tål. Det är viktigt att du genomgår hela behandlingen, som vanligtvis varar tio dagar, för att undvika att inflammationen uppkommer igen.

Om en varböld utvecklas i bröstet utförs kirurgiskt dränage av varet. Många klinker gör detta med hjälp av ultraljud och lokalbedövning. Man tömmer varbölden med en tunn slang som ibland lämnas kvar för spolning. Ibland upprepas punktikonen om det behövs.

För att förebygga nya bröstinflammationer finns det flera saker som du kan göra:

  • Håll brösten varma. Detta är särskilt viktigt på vintern.
  • Massera brösten där du hittar hårda ömma körtlar.
  • Smörj gärna brösten med den sista mjölkdroppen efter amning, och låt brösten lufttorka.
  • Se till att bröstvårtorna inte är för fuktiga på grund av läckage. Detta gör du genom att byta amnningsinlägg ofta.

Annons
Annons
Annons