Intresseområden sparade.
Fakta | Graviditet

Bröstinflammation

Bröstinflammation, mastit, är en inflammation i brösten under amningsperioden.

Uppdaterad den: 2020-03-27
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är bröstinflammation?

Tillstånden inträffar oftast ett par veckor efter förlossningen. Vanliga symtom vid bröstinflammation är mjölkstockning, att mjölk inte passerar och smärtor i bröstet. Huden på bröstet blir hård, röd och svullen. Det är vanligt med feber, frossa, huvudvärk och dålig matlust.

Om man går i flera dagar med bröstinflammation utan att få behandling kan det också utvecklas en så kallad bröstböld (abscess), vilket är en ansamling av var i ett hålrum. 

Bröstinflammation förekommer hos omkring 10 % under de första veckorna efter förlossning bland de kvinnor som ammar.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Orsak

Riskfaktorer för bröstinflammation är mjölk som samlas i brösten, tilltäppta mjölkgångar samt sår och spruckna bröstvårtor. Mjölk som blir stående i bröstkörtlarna eller i tilltäppta mjölkgångar kan ge en inflammatorisk reaktion som gör mycket ont och är dessutom en bra grogrund för bakterier. Sår eller sprickor på bröstvårtorna ökar också risken för bröstinflammation. Därför är amningstekniken viktig eftersom en felaktig amningsteknik kan medföra sår eller sprickor på bröstvårtorna. Man kan dock få bröstinflammation trots bra amningsteknik. Andra riskfaktorer för bröstinflammation är nedsatt allmäntillstånd, bröstinflammation under tidigare graviditet, åtsittande bh som ger dålig tömning av bröstet, och plötslig ändring av tiden mellan amningarna.

Hur diagnostiseras tillståndet?

Diagnosen bröstinflammation ställs på de typiska symtomen – ett hårt, svullet, ömt, varmt och rött bröst. Även feber, influensakänsla och frossa kan förekomma. Svullna lymfkörtlar i armhålan förekommer, ibland med röda strimmor från bröstet till armhålan. Sår eller sprickor på bröstvårtorna ökar sannolikheten för att det är en bakterieinfektion.

Rabatter för dig som blir prenumerant på Netdoktors nyhetsbrev: Just nu 20% rabatt på värmedynan Heather. Läs mer och ta del av erbjudandet här »

Egenbehandling

Effektiv brösttömning är en avgörande behandling vid bröstinflammation. Om man inte har ett kraftigt nedsatt allmäntillstånd och hög feber är brösttömning den enda behandling som rekommenderas under det första dygnet. Bröstet bör tömmas ordentligt cirka varannan timme under hela dagen, samt ett par gånger på natten. Detta har vanligtvis god effekt och gör att man ofta inte behöver behandla med antibiotika. Man bör använda bh för att ge bröstet stöd. 

Annons
Annons

För att tömma bröstet bör man fortsätta amma vid bröstinflammation. Det enda undantaget är när en bröstböld tömmer sig i mjölkgångarna. Då ska amningen på det bröstet upphöra i några dagar efter påbörjad antibiotikabehandling och tills mjölkens utseende normaliseras. I fall där det är svårt att fortsätta amma på grund av smärtor, kan man använda en mjölkpump för att tömma bröstet.

På apotek finns bra krämer och salvor som kan användas för att smörja in bröstvårtorna, så att man slipper sprickor och sårbildning, vilket kan vara viktigt för att begränsa bröstinflammationens utveckling.

FÅR DU VÅRD ENLIGT PATIENTLAGEN? Svara på Netdoktors enkätundersökning här!

Antibiotikabehandling

Om tömning av bröstet inte har någon effekt och det rör sig om en bakteriell bröstinflammation, kan antibiotika sättas in. Det är viktigt att ta hela antibiotikabehandlingen, som vanligtvis varar tio dagar, för att undvika att inflammationen kommer tillbaka.

Om en varböld, så kallad bröstböld, utvecklas i bröstet utförs kirurgiskt dränage av varet. Många kliniker gör detta med hjälp av ultraljud och lokalbedövning. Man tömmer varbölden med en nål eller tunn slang. Slangen lämnas ibland kvar för spolning. Ibland upprepas punktionen om det behövs.

För att förebygga nya bröstinflammationer kan man:

  • Hålla brösten varma. Detta är särskilt viktigt på vintern.
  • Massera brösten där man hittar hårda ömma körtlar.
  • Smörja brösten med den sista mjölkdroppen efter amning, och låt brösten lufttorka.
  • Se till att bröstvårtorna inte är för fuktiga på grund av läckage genom att byta amningsinlägg ofta.

Prognos

  • Vid frekvent tömning av bröstet varar en icke-bakteriell bröstinflammation i genomsnitt i tre dagar och kompliceras med bakterieinfektion i enbart ett fall av 20.
  • För bakteriell bröstinflammation som behandlas med frekvent brösttömning plus antibiotika, varar inflammationen i genomsnitt i två dagar.