Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Graviditet

Könsrelaterade aborter ska begränsas

Annons

För att begränsa möjligheten att göra abort på grund av att barnet har ”fel” kön ska sjukvården hädanefter inte automatiskt ta reda på ett fosters kön. Och enligt socialminister Göran Hägglund (kd) ska detta börja gälla så snart de nya föreskrifterna från Socialstyrelsen är klara.
– Det är inte en uppgift för hälso- och sjukvården att göra undersökningar som enbart syftar till att könsbestämma foster. Det ska användas till sådant som är relaterat till könsbunden sjukdom, säger Hägglund.

Han menar att hälso- och sjukvården inte ska lägga grunden för en utveckling där vuxna kan välja kön på sina barn. Däremot kommer det vara så att om personalen vet könet på fostret kommer de även framöver att vara skyldiga att berätta könet om föräldrarna frågar. Och Hägglund hoppas att den nya föreskriften ska leda till att könsrelaterade aborter stoppas.
– Det är den framkomliga väg som vi kan se just nu. Det är ett viktigt steg att man markerar att alla barn oavsett kön är lika mycket värda. Det är viktigt att slå fast det. Det kan inte vara sjukvårdens uppgift att söka information som leder till utsortering, säger Göran Hägglund.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.