Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Graviditet

Fertiliteten ökar i rika länder

Annons

Den långsiktiga trenden i världen har under de senaste hundra åren varit att ett högre välstånd leder till lägre fertilitet, det vill säga att varje kvinna föder färre barn. Men nu visar en analys av ny data, som publiceras i tidskriften Nature, att barnafödandet kan öka igen när ett land blir tillräckligt rikt. Under de senaste tio åren har forskare kunnat se tecken på att fertiliteten är på väg att vända upp, att barnafödandet ökar.

Med hjälp av data från 2005 pekar forskarna på att det går att se ett generellt mönster av ökad fertilitet bland de rikaste länderna. Studien tar dock inte upp vilka faktorer som gör att fertilitetskurvan vänder uppåt, eftersom forskarna har klumpat ihop utbildning, medellivslängd och inkomst i analysen. Dessutom avviker rika länder som Kanada och Japan från mönstret. Iakttagelserna i studien kan ligga till grund för mer forskning om vad som påverkar barnafödandet.
– Den stora frågan för många länder i stora delen av Europa kommer framöver att vara befolkningsminskning, som kommer att vara lika mycket debatterat som befolkningens åldrande. Det är klart att det här kommer att generera mer intresse för att studera den låga fertiliteten, säger Tommy Bengtsson, professor i demografi och ekonomisk historia vid centrum för ekonomisk demografi på ekonomihögskolan vid Lunds Universitet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.