Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Graviditet

Dålig kunskap om vikten av folsyra

Annons

Allmänhetens kunskap om hur viktigt det är att ta folsyra är mycket låg, visar en färsk opinionsundersökning beställd av Livsmedelsverket. Hela 86 procent av svenskarna känner inte till att risken för att få barn med ryggmärgsbråck minskar om kvinnor äter folsyra. Enligt undersökningen, som omfattar 1 000 personer som är äldre än 15 år, tar 36 procent av landets kvinnor regelbundet kosttillskott men hela 24 procent av dem vet inte om kosttillskotten innehåller folsyra. Detta vill Livsmedelsverket ändra på och därför har myndigheten utvecklat en ny webbsida.
– Det är mycket allvarligt att kunskapen om folsyra är så låg hos allmänheten. Vi startar därför den nya webbplatsen i syfte att nå kvinnor i barnafödande ålder, säger Annica Sohlström, chef för nutritionsavdelningen på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Årligen föds omkring 20-25 barn i Sverige med ryggmärgsbråk. Och omkring 80 aborter utförs efter vecka 16 i graviditeten på grund av ryggmärgsbråck på fostret. För att få effekt av folsyra måste kvinnor börja äta det en månad före graviditeten. Och eftersom inte alla graviditeter är planerade rekommenderar Livsmedelsverket alla kvinnor som kan tänkas bli gravida att ta kosttillskott med 400 mikrogram folsyra.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.