Nyhet | Graviditet

D-vitamin kan vara till stor hjälp vid konstgjord befruktning

Rätt D-vitaminnivåer kan vara nyckeln till att lättare bli gravid genom konstgjord befruktning, IVF, det visar en genomgång av flera mindre studier.


Publicerad den: 2017-11-15
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

– Det här är ganska spännande. Det är egentligen ingen som har tittat på D-vitamin innan, säger Ann Thurin-Kjellberg, docent och överläkare i reproduktionsmedicin vid Sahlgrenska sjukhuset, till Vetenskapsradion.

I studien, som publicerats i tidskriften Human, tittade de brittiska forskarna på flera mindre studier. Totalt handlar det om 2700 kvinnor. Forskarna kunde då se att de kvinnorna som hade normala nivåer av D-vitamin i högre grad blev gravida genom konstgjord befruktning, än de som hade låga nivåer.

 

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

Extra intressant för vissa folkgrupper

Enligt Ann Thurin-Kjellberg är resultatet framförallt intressant för de grupper som har afrikanskt och asiatiskt ursprung, då det oftast har en lägre förmåga att ta upp D-vitamin från solens strålar här där det är mörkt och kallt. Dock ska man inte äta onödiga

 

Annons
Annons

 

    Källor

  • Human reproduction, Vetenskapsradion - https://academic.oup.com/humrep/article-abstract/doi/10.1093/humrep/dex326/4582928?redirectedFrom=fulltext

    http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=406&grupp=12718&artikel=6821764

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu