Nyhet | Graviditet

D-vitamin kan vara till stor hjälp vid konstgjord befruktning

Rätt D-vitaminnivåer kan vara nyckeln till att lättare bli gravid genom konstgjord befruktning, IVF, det visar en genomgång av flera mindre studier.


Elina webb ljusare
Publicerad den: 2017-11-15
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

– Det här är ganska spännande. Det är egentligen ingen som har tittat på D-vitamin innan, säger Ann Thurin-Kjellberg, docent och överläkare i reproduktionsmedicin vid Sahlgrenska sjukhuset, till Vetenskapsradion.

I studien, som publicerats i tidskriften Human, tittade de brittiska forskarna på flera mindre studier. Totalt handlar det om 2700 kvinnor. Forskarna kunde då se att de kvinnorna som hade normala nivåer av D-vitamin i högre grad blev gravida genom konstgjord befruktning, än de som hade låga nivåer.

 

Extra intressant för vissa folkgrupper

Enligt Ann Thurin-Kjellberg är resultatet framförallt intressant för de grupper som har afrikanskt och asiatiskt ursprung, då det oftast har en lägre förmåga att ta upp D-vitamin från solens strålar här där det är mörkt och kallt. Dock ska man inte äta onödiga

 

Annons
Annons

 

    Källor

  • Human reproduction, Vetenskapsradion - https://academic.oup.com/humrep/article-abstract/doi/10.1093/humrep/dex326/4582928?redirectedFrom=fulltext

    http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=406&grupp=12718&artikel=6821764

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons