Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Graviditet

Bebissug smittar arbetskollegor emellan

Annons

Suget efter att skaffa barn smittar arbetskollegor emellan. Och som kvinna blir man mest påverkad om en kollega i samma ålder med liknande utbildningsnivå går med magen i vädret. En manlig kollega som bli pappa gör inte samma intryck. Det menar Uppsalaforskarna Peter Nilsson och Lena Hensvik som har undersökt födelsemönster bland fertila kvinnor på arbetsplatser med upp till 50 anställda. Och det de har kunnat se är att om en kvinna på arbetsplatsen får barn ökar benägenheten att skaffa barn bland övriga kvinnliga anställda med tio procent 13 till 24 månader senare. Det är en betydande effekter menar de, och pekar på att den förstärker de kraftiga svängningarna kopplade till ekonomiska konjunkturen som är så typiska för barnafödande.
– En massa saker påverkar när man skaffar barn och med största sannolikhet sker det efter en förhandling inom familjen. Hur människor i omgivningen agerar är en viktigt komponent, säger Peter Nilsson.

Men vissa kollegor inspirerar mer än andra. Till exempel påverkas lågutbildade kvinnor lika starkt av sina kollegors barnafödande oavsett vilken utbildning dessa kollegor har. Kvinnor med högre utbildning påverkas däremot inte av att lågutbildade på arbetsplatsen föder barn. Den viktigaste slutsatsen forskarna kan dra är att barnafödande går att påverka mer än vad man kan tro.
– Ekonomiska incitament som har en blygsam effekt på individnivå kan genom nätverkseffekten få stor betydelse på makronivå, säger Peter Nilsson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.