Bullar och kakor ökar risken för cancer
De kvinnor som är storkonsumenter av bullar och kakor insjuknar oftare i livmodercancer jämfört med de kvinnor som sällan äter den typen av livsmedel. Detta framgår av en studie bland drygt 61 000 kvinnor i Uppsala och Västmanlands län skriver UNT.
Kvinnorna som deltagit i studien har alla fått besvara en omfattande enkät om sina matvanor vid två olika tillfällen. Det är utifrån enkätsvaren som forskarna kunnat se och beräkna hur mycket varje kvinna konsumerat av sockerhaltiga livsmedel.
I 18 år har kvinnorna följts och 729 av dem insjuknade i livmodercancer. Resultaten visar att livmodercancer var klart vanligare bland de kvinnor som konsumerade mer än 35 gram socker per dag.
– Våra resultat kan ses som ytterligare ett argument att hålla nere på konsumtionen av sockerhaltiga livsmedel överhuvud taget, säger professor Alicja Wolk vid Institutionen för miljömedicin vid Karolinska institutet.
Hudcancer – utseende, förebyggande åtgärder och skyddsmetoder
Anmäl dig till Netdoktors kostnadsfria webbinarium och få livsviktig kunskap om hudcancer – hur hudcancer ser ut och hur du kan förebygga och skydda dig.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu