Fakta | Cancer

Kostråd till cancerpatienter


Uppdaterad den: 2013-02-04
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Den här informationen är främst avsedd för cancerpatienter och deras anhöriga, men även andra som arbetar med kostråd till cancerpatienter kan förhoppningsvis hitta nyttig information.

Hos cancerpatienter kan matproblem bero både på sjukdomen och på biverkningar till följd av cancerbehandlingen. Problemen kan vara kort- eller långvariga. Cancerdiagnosen i sig kan leda till psykisk stress och minskad matlust.

Det är svårt att ge enhetliga råd, eftersom cancer inte är en enda sjukdom, utan uppträder och upplevs olika. En del av besvären är lika för flera patienter. De vanligaste problemen är dålig aptit, smakförändring, torr mun, öm mun, illamående, diarré och förstoppning. Vi har därför valt att fokusera särskilt på de problemen.

Annons
Annons

Cancerpatienter behöver allsidig kost

Vid sjukdom och behandling ökar kroppens behov av energi och proteiner. Cancerbehandlingen tar sikte på att förstöra okontrollerad celltillväxt. Den är riktad mot cancercellerna, men friska celler påverkas också. För att bygga upp nya friska celler och stärka immunförsvaret är det viktigt att kroppen får tillräcklig och rätt näring genom allsidig kost.

Vad är allsidig kost?

Inget livsmedel eller grupp av livsmedel innehåller all den näring kroppen behöver. Det pågår intensiv forskning i hela världen om näringsämnen som kan ha betydelse för att stärka immunförsvaret genom kosten, men det finns ännu inget tydligt svar på detta.

Äter man livsmedel från de fyra grupper som anges nedan och väljer varierade livsmedel i respektive grupp varje dag får du en allsidig kost.

Annons
Annons

A. Frukt och grönsaker

Råa eller kokta grönsaker, grönsaksjuice, frukt och bär innehåller viktiga vitaminer, mineraler och fiber som kroppen behöver.

B. Fisk, kött, ägg och nötter

Fisk, skaldjur, fågel, ljust kött (kyckling och kalkon), ägg, ost, bönor och nötter ger proteiner utöver viktiga vitaminer och mineraler.

C. Spannmålsprodukter

Bröd, pasta, ris, frö, gröt och frukostblandningar ger kolhydrater, proteiner, fiber, vitaminer och mineraler, ämnen som är viktiga för kroppens funktion.

D. Mejeriprodukter

Mjölk och andra mejeriprodukter som ost, smör, yoghurt, glass och desserter ger ett tillskott av proteiner, fett, vitaminer och mineraler.

Viktminskning? Var uppmärksam på kroppsvikten.

Det kan finnas flera orsaker till att man går ned i vikt i samband med en sjukdom. Själva sjukdomen kan göra det svårt att tugga, svälja och smälta maten. Sjukdomen kan göra att näringsämnena inte utnyttjas som de ska. Behandlingen kan också förvärra detta. Vissa patienter är överviktiga när de får cancerdiagnosen eller lägger på sig på grund av behandlingen. Oavsett vilket är detta inte rätt tillfälle att banta.

Kroppens eget varningssystem försvagas

Cancerpatienter har extra stort behov av näringsämnen och energi. Själva hungerkänslorna, kroppens eget varningssystem vid behov av näring, speglar inte näringsbehovet. Det är därför viktigt att den som vårdar en cancerpatient tänker på det och sätter in åtgärder i tid.

Trötthet

Många cancerpatienter saknar matlust och kämpar med en trötthet som kan göra det svårt att få i sig tillräckligt med mat. Sjukdomen, psykiska belastningar och behandlingen kan orsaka trötthet och ökat behov av sömn.

Följande råd kan hjälpa:

  • Att välja lättlagad mat som ägg- och mjölkrätter och att äta ostbitar, räkor, nötter, mandlar, färsk och torkad frukt, grönsaker, barngröt och barnmat på burk, olika desserter och gärna färdiglagade rätter.
  • Att äta när man känner dig hungrig.
  • Att välja näringsrika drycker som det antingen går att laga själv eller köpa på apoteket i många varianter.

Att be om hjälp

Det är inte alltid lätt för anhöriga eller vårdpersonal att förstå den enskilda patientens problem, även om de gärna vill ge råd och stöd. Därför måste patienten själv göra en aktiv insats för att få tillräcklig näring genom att berätta om vad han eller hon tål och vill äta.

Dålig aptit

Cancerpatienters dåliga aptit är ett välkänt problem. Det är inte sällan som maten blir stående orörd, även om det ligger mycket arbete och omsorg bakom tillagningen.

Lyssna på kroppen

Vid dålig aptit behöver man inte upprätthålla ett normalt kostmönster, men det är viktigt att kroppen får näring. Många känner att de blir mätta efter några få munsbitar. Man kan därför välja att äta små portioner mat med två till tre timmars mellanrum i stället för tre stora måltider varje dag. Välj matvaror som är proteinrika och som ger mycket energi. Tugga väl och ta pauser under måltiden. Drick efter maten i stället för till maten och välj näringsrika drycker. Pröva med lätt fysisk aktivitet mellan måltiderna. Tänk på att lite mat är bättre än ingen mat.