Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Blodprov ska kunna avslöja cancer

Annons

Genom ett enkelt blodprov ska man kunna avslöja om en person har cancer eller inte, enligt en studie som presenteras i tidskriften Science Translational Medicine i dag. Forskare kan redan i dag visa hur blodproven kan avslöja om en cancertumör växer eller om den bli mindre. Cancerforskaren Tobias Sjöholm, vid Uppsala Universitet, menar att det egentligen låter mer avancerat än vad det är.
– Tumören läcker lite DNA ut i blodet hela tiden, och det kan man upptäcka genom den här analysmetoden, säger han till Vetenskapsradion.

Men för att kunna leta efter tumörens DNA i patientens blod behöver man först känna till hur tumörens DNA ser ut. I den studie som nu gjorts har man DNA-analyserat sex tumörer och sen hittat spår av tumörernas DNA i blodprov från patienterna. Och med hjälp av den här tekniken har forskarna kunnat se hur tumörernas storlek har förändrats med tiden. De har alltså kunnat analysera hur bra cancerbehandlingen fungerar genom att förekomsten av tumör-DNA i blodet har förändrats. Nästa steg i forskningen är att hitta genetiska likheter mellan olika tumörer. Och när det är gjort kommer man, utan att först behöva hitta en tumör och DNA-testa den, att kunna se om en person har cancer eller ej.
– Om man vet vilka gener som muteras under uppkomsten av cancer, då kan man leta efter sådana genskador till exempel i blodprov, i patienter innan patienter har blivit sjuka. Det kan alltså fungera som screeningdiagnostik, säger Tobias Sjöblom.

Annons
Annons

Hittills har man endast hittat några få genetiska mönster som är gemensamma för olika cancertumörer, och tekniken är väldigt dyr. Men Tobias Sjöholm är ändå optimistisk och tror att detta är framtidens melodi.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2013-09-16 18:36 (11 år sen)

    Hej!
    Jag heter Jakob och är 19 år.
    Jag är väldigt orolig för att få canser!
    Så jag har planer på att göra en regelbunden canserundersökning en gång om året.
    Som att låta doktorn kolla efter knölar och kolla hur leverfläckarna är. Och ta blodprov.
    Det jag vill fråga här är: Om de sakerna räcker för att man ska kunna känna sig säker ett helt år?
    Svara gärna så fort som möjligt!

    Mvh Jakob


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.