Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Vaccinationer som rekommenderas för dig med myelom

Att vaccinera sig är ett effektivt sätt att förebygga sjukdom, även för personer som är infektionskänsliga på grund av cancersjukdomen myelom och dess behandling. Det är inte farligt med vaccinationer vid myelom, däremot kan effekten av vaccinen vara något lägre, eftersom det är immunceller som är involverade i utvecklingen av cancersjukdomen. Här förklarar hematologen Ulf-Henrik Mellqvist mer om vad som är bra att tänka gällande vaccin vid myelom. 


Publicerad den: 2022-11-25

Annons

– Även om ens sjukdom är under perfekt kontroll har man alltid lite luckor i sitt immunförsvar, säger Ulf-Henrik Mellqvist som är docent vid hematologsektionen, Sahlgrenska Universitetssjukhuset samt överläkare vid medicinkliniken, Södra Älvsborgs sjukhus.

Han rekommenderar därför att man som myelompatient kontaktar vården om man får infektionssymtom. Det kan exempelvis vara hög feber, frossa, hosta, snuva, utslag eller inflammation på huden, svampinfektion eller urinvägsinfektion (svider när man kissar). 

Man kan också minska smittorisken med hjälp av god handhygien, genom att undvika stora folksamlingar i slutna rum och genom att vaccinera sig. 

Annons
Annons

 

Influensa, covid-19 och lunginflammation (pneumokocker)

Vaccin som rekommenderas för myelompatienter är bland annat vaccin mot influensa, covid-19 samt lunginflammation (pneumokocker)

Vaccin mot bältros och myelom

Vad gäller bältrosvaccin så vet man idag att nya bältros vaccin hjälper patienter som har blodtumörsjukdomar såsom myelom, menar Ulf-Henrik Mellqvist. Vaccinet ingår dock inte i högkostnadsskyddet, vilket gör att det kan kännas dyrt för patienterna.  

– Samtidigt… hade jag haft myelom så skulle jag nog tagit det. Och det är helt enkelt för att man haft patienter som fått svår smärta efter bältros som säger: ”Myelomet är ju inget problem, men den här bältrossmärtan… det är så jobbigt!”, säger han och fortsätter:

Annons
Annons

– Så jag skulle nog säga att man ska gå och ta det. Det är värt pengarna, säger Ulf-Henrik Mellqvist.  

Tips: Gå utbildning om bältros

Om du vill lära dig mer om bältros kan du nu gå en utbildning om tillståndet och lära dig mer om vilka som har ökad risk att drabbas av bältros, hur det behandlas och vilka som kan ha nytta av att vaccinera sig mot bältros. Klicka här för att gå till utbildningen!

Efter stamcellstransplantation behöver man genomgå fler vaccinationer

De som genomgått stark cellgiftsbehandling med autolog stamcellstransplantation behöver gå igenom ett helt vaccinationsprogram, eftersom de då kan ha förlorat sitt tidigare immunförsvar. Vaccinationsprogrammet innehåller då vaccin mot de sjukdomar som man fått vaccin mot tidigare i livet.  

TBE och resevaccin vid myelom

Ska man ut och resa eller vara ute i naturen finns även andra vaccin som kan vara bra att ta, menar Ulf-Henrik Mellqvist. 

– Jag tycker definitivt att man ska vaccinera sig mot TBE, så man kan vara ute i skogen någorlunda ohämmat. Det har vi studier på att även myelompatienter svarar på. Ska man utomlands och det rekommenderas skydd mot hepatit, exempelvis hepatit A, B och C, ska man ta det. 

Var försiktig med levande vaccin

– Det man ska vara lite försiktig med är levande vaccin, säger Ulf-Henrik Mellqvist.  

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Levande vaccin kan exempelvis vara mässlingen, som det trots allt går att vaccinera sig mot även vid myelom, men då ska man göra det hos en infektionsmottagning. Ett annat levande vaccin är det mot gula febern, och det bör man inte ta alls som myelompatient. 

– Om man ska åka till ett land i Afrika eller Sydamerika där man kräver det, kan man få papper istället där det står: ”På grund av sjukdom får den här patienten inte vaccineras mot gula febern”. Men annars kan man ta i stort sett allting, säger Ulf-Henrik Mellqvist. 

Närstående kan också vaccinera sig och skapar en trygg zon

Om man har en familjemedlem eller släkting som har myelom kan man också vaccinera sig för att skydda den personen.

– Ni kan vaccinera er för att skapa en trygg zon runt patienten, säger hematologen Ulf-Henrik Mellqvist.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Eva 2023-07-1 09:21 (15 månader sen)

    Jag har KLL och fick bältros förra våren. Ska jag vaccinera mig mot bältros? Vill inte ha det igen.
    Mvh
    Eva


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.