Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ny upptäckt kan minska bröstcancerdödligheten

Annons

En speciell genprofil för bröstcancertumörer kan komma att minska återfall och dödlighet i cancer. Det är forskare vid Lund som gjort denna nya upptäckt som kan användas för att avslöja om en tumör är känslig för strålning eller inte.
– Vi vet att minskar vi lokalrecidivfrekvensen så vet vi också att vi på sikt kan minska dödligheten. Så det är ett väldigt lovande fynd, säger Emma Nim&eacuteus, läkare på onkologiska kliniken i Luns, som har lett studien.

Årligen drabbas omkring 7000 kvinnor av bröstcancer och omkring 1500 avlider. Dessa kvinnor opereras oftast med så kallad bröstbevarande kirurgi, där man försöker behålla så mycket som möjligt av bröstet. Därefter får patienterna också strålbehandling. Men tidigare studier har visat att för cirka 500 patienter har strålbehandlingen ingen effekt, vilket innebär att cancern kommer tillbaka inom tre till fem år.&nbspEnligt Nim&eacuteus kan den nya genprofilen hitta de kvinnor som riskerar återfall.
– Det skulle innebära att patientgruppen som har den här profilen, där skulle vi då istället kunna välja att gå in och operera bort hela bröstet, säger Emma Nim&eacuteus som därmed menar att risken för återfall minskar radikalt.

Annons
Annons

Nya studier har nu inletts för att kunna bekräfta den senaste upptäckten av den nya genprofilen. Och innan metoden kan börja användas i vården måste studien slutföras. Men hittills är resultatet precis det forskare strävat efter i flera år,&nbspnämligen att hitta behandlingar som är anpassade till den enskilde patienten.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.