Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Det räcker att ta bort det sjuka bröstet

Många kvinnor som drabbats av bröstcancer i ett bröst vill ta bort det friska bröstet också, i förebyggande syfte. Men i de allra flesta fall minskar inte risken för återfall för att båda brösten tas bort.
Annons

En studie av närmare 1500 kvinnor i USA som hade tagit bort båda brösten efter bröstcancer, visade att sju av tio av dem inte hade någon förhöjd genetisk risk att drabbas en andra gång. Det innebär att de opererat bort ett av brösten i onödan.

Även i Sverige ökar andelen kvinnor som vill ta bort båda brösten vid cancer, enligt Dagens Nyheter. Det sker bland annat därför att många kvinnor är oroliga. Men oftast är det den första cancern som är farligast och de allra flesta får bara en cancer. Enligt nationella riktlinjer framgår det att det i de allra flesta fall inte finns någon vinst med att ta bort det andra bröstet också.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.