Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Barn

Sockersug kan vara tecken på depression

Annons

Barn som har ett stort sötsug kan vara tecken&nbsppå depression och kan i framtiden leda till alkoholism, menar ett amerikanskt forskarlag som nyligen presenterade en ny rapport. Enligt studien har de barn som är allra mest förtjusta i socker ofta en släkting med alkoholproblem, eller visar tecken på depression. Söt smak och alkohol stimulerar samma belöningssystem i hjärnan, menar forskarna.
– Vi vet att godis får alla barn att må bra, och vissa grupper av barn kan vara extra lockade av extrem sötma – kanske av biologiska skäl, säger Julie Mennella, rapportens huvudförfattare, till BBC.

Totalt har 300 barn mellan fem och tolv år ingått i studien. Samtliga av dessa hade en alkoholrelaterad släkting och en fjärdedel av barnen visade även tecken på depression. Barnen fick smaka på fem drycker med olika mängd socker och de 37 barn som visade störst tycke för socker, hade alla både en historia av alkoholism i släkten, och visade depressionssymtom. Dessutom kunde forskarna se en viss koppling mellan socker och tolerans för smärta. De fann att icke-deprimerade barn klarade av att hålla händerna i iskallt vatten längre om de hade en sockerkick. Däremot märktes ingen skillnad bland de deprimerade barnens smärttröskel.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.