Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Barn

Hormon kan påverka Downs syndrom

Annons

Nu har forskare vid Stanford University i USA&nbspkommit med nya insikter om hur Downs syndrom fungerar. Genom att studera möss som givits motsvarande syndrom har är forskare sett hur ett särskilt hormon i hjärnan kan hjälpa mot minnes- och inlärningssvårigheterna.

Forskarna jämförde hur bra möss med och utan syndromet var på att dels bygga bon, dels känna igen fara. Och det som visade sig var att mössen med syndromet klarade sig som väntat betydligt sämre, men skillnaden försvann när mössen gavs ämnen som ökade hormonet noradrenalin i deras hjärnor. Det här förklarar forskarna med att hormonet påverkar hippocampus, ett litet område mitt inne i hjärnan, som i sin tur påverkar just inlärningsförmågan och minnet. Men forskarna är noga med att poängtera att det fortfarande är långt kvar till kliniska försök kan göras för att hjälpa människor med Downs syndrom.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.