Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Barn

Funktionshindrade ska få rätt till friskolor


Publicerad den: 2009-05-29

Annons

Elever med funktionshinder ska få större rätt att gå i friskolor enligt ett förslag från regeringen. I dag kan en friskola neka en elev att börja där om det innebär betydande organisatoriska eller ekonomiska svårigheter för friskolan.

– Kraven skärps kraftigt jämfört med i dag. Vår vilja är att funktionshindrade elever, även med svårare rörelsehinder som kräver anpassning så att rullstolar kommer fram, ska göras på skolor om det finns elever som vill gå där. Varken kommunala skolor eller friskolor ska kunna vägra att ta emot sådana elever, säger utbildningsminister Jan Björklund.

Annons
Annons

Någon rättspraxis finns inte men Jan Björklund menar att det måste finnas gränser. Det kan knappast bli tal om ombyggnader för mångmiljonbelopp för att en enda elev ska kunna gå i en skola. Han har svårt att bedöma vad en sådan ändring innebär i praktiken.

– Det är väldigt svårt att bedöma hur deras framtida val kommer att påverkas av reglerna. Nu ser vi till att möjligheter och rättigheter ska bli så lika som möjligt mellan elever som är funktionshindrade och andra elever samt mellan kommunala skolor och friskolor. Målet är att det inte ska vara någon skillnad, säger Jan Björklund.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.