Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Barn

Fler barn som är extremt tidigt födda överlever i Sverige

Överlevnaden bland barn som fötts extremt tidigt fortsätter att öka i Sverige, det visar en studie från Karolinska institutet.


Publicerad den: 2019-03-27

Nyfödd-barn-bebis
Annons

 

Alla svenska sjukhus har deltagit i studien där forskarna analyserat överlevnaden bland barn födda i graviditetsvecka 22-26, mer än tre och en halv månad för tidigt.

Jämfört med åren 2004-2007 hade överlevnaden ökade från 70 till 77 procent på tio år. Enligt forskarna kan detta jämföras med länder som Storbritannien, Frankrike och USA där överlevnaden för barn födda vecka 22-26 ligger på omkring 50 procent.

Annons
Annons

Den ökade överlevnaden hos de svenska barnen skedde inte heller till priset av fler komplikationer för de nyfödda. Istället såg man en minskning av hjärn- och lungskador bland barnen som föddes 2014-2016, och problem som ögon- och bukkomplikationer var oförändrade.

LÄS OCKSÅ: Bilder på olika hudutslag och prickar hos barn

”Finns fortfarande saker att göra”

Enligt Mikael Norman, professor vid institutionen för klinisk vetenskap, intervention och teknik vid Karolinska Institutet, beror den ökade överlevnaden på flera olika faktorer, som till exempel kvalitetssäkring, tillgång till kompetens och förhållandevis goda resurser.

– Men det finns fortfarande saker att göra, som handlar om förbättra näringsintag, och minska vårdrelaterade infektioner och vårdskador, säger han till Sveriges Radio.

Annons
Annons

Studien publiceras i den medicinska tidskriften JAMA.

    Källor

  • Sveriges Radio - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=7184338
  • Karolinska Institutet - https://news.cision.com/se/karolinska-institutet/r/sverige-varldsledande-pa-att-radda-for-tidigt-fodda-barn,c2768344

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.